Epilepsilarm som hjälpmedel, grund för förskrivare, basutbud, Hjälpmedelscentralen

Syfte 

Förskrivare anställda hos vårdgivare med avtal med Hjälpmedelscentralen och med grundläggande förskrivarutbildning skall på egen hand kunna tillägna sig en grundläggande orientering inom produktområdet epilepsilarm.


Innehåll 

Vad ingår i utbildningen?


  • Beskrivning på vad ett epilepsilarm är

  • Vad man behöver veta för för att välja ett epilepsilarm

  • Vad man behöver tänka på  vid förskrivning av ett epilepsilarm

  • Vilka delar ett epilepsilarm består av

  • Vilka larm som finns o sortiment 

  • genomgång av produktanvisningen och sortimentsöversikten

  • Patientfall som beskriver problematiken och ett exempel på lösning

  • Filmer som visar hur de olika epilepsilarmen fungerar (alla epilepsilarm är inte presenterade med film)



Upplägg

Utbildningen är helt webbaserad och genomförs på egenhand, utan lärarstöd. Utbildningen är uppdelad i olika. De olika delarna kan du gör i din egen takt men det är en fördel att utföra dem i den ordningen som dom presenteras. För bästa upplevelsen behöver du sitta vid en dator med hörlurar eller högtalare.


Material

Utöver tillgång till enhet för att genomföra utbildningen, endast digitalt material som tillhandahålls i utbildningen. Utskrift behövs inte.


Omfattning

Utbildningen tar ca 120 min. Tidsåtgången kan skilja för olika personer.  Du kan göra utbildningen i din egen takt och alla delar behöver inte göras samtidigt.


Förkunskaper, förutsättningar och urval

Grundläggande förskrivarutbildning. Länk till förskrivarkompetens se Koncept för förskrivarkompetens Hälso- och sjukvård - Public_VardsamverkanVG

Förskrivare anställd hos avtalskund med grundläggande förskrivarkompetens.

Inget urval inom målgruppen görs. Utbildningen är alltid öppen.


Avgift

Ingår i avtal för förskrivare anställd i Region Västra Götaland


Ansvarig verksamhet

Hjälpmedelscentralen, Regionservice (RnS)


Kontaktperson

Hjälpmedelscentralens utbildningsprocess

Utbildningskoordinator

rns.hmc.utbildning@vgregion.se


Mer om ämnet och övrig information

Basutbud

Utbildningen ingår i Hjälpmedelscentralens Basutbud. Förskrivare hos vårdgivare med avtal deltar utan kostnad vid utbildningstillfället. Se avbokningsregler.

Om Hjälpmedelscentralen

Hjälpmedelscentralen tillhör Regionservice inom Västra Götalandsregionen och är ett kompetens- och logistikcenter för de 49 kommunerna samt Västra Götalandsregionens egna verksamheter.

Vi finns i Borås, Mölndal, Skövde, Uddevalla. Uppdraget utgår från Samarbetsavtalet med en servicenivå som är lika för alla vårdgivare och patienter inom Västra Götaland.

Avtalet omfattar hjälpmedel inom områdena rörelsehinder, kognitivt stöd och kommunikation. Utöver Samarbetsavtalet arbetar vi med hjälpmedel för medicinsk behandling  samt service & grundutrustning till våra samarbetspartner inom kommuner.

Vårt tjänsteutbud grundar sig på vårdgivarnas behov av såväl fördjupad kunskap inom hjälpmedelsområdet som olika servicetjänster för att stödja vårdkedjan. Vi ombesörjer inköp, lagerhållning, distribution samt service och underhåll av hjälpmedelsartiklar. Vi hjälper också förskrivare med bl.a. hjälpmedelsrådgivning, individuell utprovning, anpassningar/ specialanpassningar och utbildningar.

Avtalet omfattar inte hjälpmedel inom områdena syn, hörsel, ortopedteknik, inkontinens och diabetes.