Affektfokuserad psykodynamisk terapi, introduktion VT22

Kursen är en specialistkurs och riktar sig till kliniskt verksamma STP-psykologer. Även du som redan är specialist eller erfaren kliniker kan söka kursen. Kursen är en inledande utbildning i affektfokuserad psykodynamisk terapi.


Syfte och innehåll 

Syftet med specialistkursen är att ge deltagarna kunskap om teori underliggande den affektfokuserade psykodynamiska terapin liksom ingående centrala begrepp. Syftet är även att ge grundläggande kunskap om den psykoterapeutiska tillämpningen. Syftet är vidare att via egna erfarenheter under övningar i självreflektion ge deltagarna insikt i betydelsen av (och därmed skapa förutsättningar för utveckling av sin förmåga till) att arbeta med intensiva affektupplevelser i affektfokuserad psykodynamisk terapi.

Deltagare ska efter avslutad utbildning kunna:

  • Redogöra för centrala begrepp och grundläggande teori i affektfokuserad psykodynamisk terapi.
  • Träna på att formulera affektfokus/patienters kärnkonfliktsmönster. Föreslå och ge exempel på interventioner med utgångspunkt i AFT.
  • Reflektera kring när affektfokuserad psykodynamisk terapi är en lämplig utgångspunkt i ett visst ärende.
  •  Beskriva och konkretisera, både med utgångspunkt i teoretisk kunskap och i självreflektion, hur psykologen i relation till patienten kan påverkas i affektfokuserad dynamisk terapi, och vilka utmaningar psykologen då ställs inför



Upplägg

Varje tillfälle inleds med föreläsning och tid ges för att diskutera hur presenterad teori och metod förhåller sig till deltagares olika förkunskaper och kliniska erfarenheter. Föreläsning varvas därefter med inslag då deltagarna själva praktiskt tillämpar teori och metod för fortlöpande egen integration av kursinnehållet. Övning i självreflektion utifrån sig själv i rollen som affektfokuserad psykolog är återkommande.

Kursen avslutas med en konsultation hos psykolog och/eller psykoterapeut som är specialiserad i affektfokuserad psykoterapi, vid vilken deltagares egna erfarenheter från psykoterapeutiskt arbete presenteras och tas som utgångspunkt för formulering av affektfokus och diskussion kring interventioner.

Examination sker i form av närvaro samt genom en individuell och skriftlig uppgift. Kursen utvärderas avslutningsvis.

Kursen är ackrediterad av Sveriges Psykologförbund som en av sex specialistkurser och räknas som fördjupningskurs inom följande specialiseringar

  • Klinisk vuxenpsykologi
  • Psykologisk behandling/Psykoterapi



Material

Vi använder oss av VGR:s lärportal där artiklar och information om kursen läggs ut i samband med att kursen startar. Allt eventuellt övrigt material kommer också att finnas i Lärportalen.

För kurslitteratur se kursplan. 


Omfattning

Introduktionskursen i affektfokuserad psykodynamisk terapi omfattande sex heldagar (kl 9.00-11.30 och kl 12.30-16) varav den näst sista kursdagen innehåller en obligatorisk ärendekonsultation.

Kursen startar med uppgifter på Lärportalen 2022-01-25

Kursdag 1: 10 mars
Kursdag 2: 11 mars
Kursdag 3: 7 april
Kursdag 4: 8 april
Kursdag 5: 4 maj
Kursdag 6: 5 maj

Alla kursdagar planeras hållas på VGRs konferensanläggningar i Göteborg.


Förkunskaper, förutsättningar och urval

  • Legitimation som psykolog
  • STP-psykolog eller minst 5 års erfarenhet av psykologiskt behandlingsarbete efter legitimation
  • En förutsättning för genomförande och krav för antagning är att deltagaren har en yrkesverksamhet med möjlighet till arbetsuppgifter som inkluderar psykoterapeutisk behandling

Vid fler behöriga sökande än antal platser (20) genomför kursledningen ett urval baserat på spridning och yrkeserfarenhet. Vi förbehåller oss rätten att ställa in kursen vid för få ansökningar.

Ansökan öppnar 15 oktober.

Sista ansökningsdatum är den 2021-11-15 och antagningsbesked skickas ut senast 2 veckor efter sista ansökningsdag. Avbokning ska ske senast den 2021-12-08 annars tas hela kursavgiften ut.


Avgift

15 000 kr. I priset ingår fika och lunch vid platsbundna träffar. I mån av plats ges även tillträde till anställda hos andra arbetsgivare än Västra Götalandsregionen. Prisinformationför externt sökande publiceras inom kort.


Ansvarig verksamhet

Utbildningsenheten för psykologer - En del av VGR Akademin


Kontaktperson

Kontaktperson 

Joakim Olausson
joakim.olausson@vgregion.se

Utbildningskoordinator

Viktoria Grönvall
utbildningsenheten@vgregion.se


Mer om ämnet och övrig information

Skandinaviens Akademi för Psykoterapiutveckling (SAPU) genomför kursen på uppdrag av Utbildningsenheten för psykologer, VGR Akademin, Västra Götalandsregionen.

Besök gärna vår hemsida för mer information om Utbildningsenheten för psykologer och våra kurser

Utbildningsenheten för psykologer - VGR Akademin (vgregion.se)