Ansökningssida - Sammanhållet specialistprogram

Syfte 

Våren 2024 startar VGR:s sammanhållna specialistprogram för psykologer i hälso- och sjukvård. Under fem år genomförs gemensamma och tre valbara specialistkurser som tillsammans med kliniskt arbete ger specialistbehörighet. Du som arbetat två år som legitimerad psykolog i hälso- sjukvård är behörig att söka.

Utbildningsenheten för psykologer har fått examinationsrätt för hela specialistutbildningen för psykologer i VGR enligt ackreditering från Psykologförbundet. Detta innebär att vi kan fortsätta att vidareutveckla specialistutbildningen utifrån Västra Götalandsregionens behov och perspektiv. Utbildningsplanen kommer innehålla fler gemensamma moment med tydligt hälso- och sjukvårdsfokus samtidigt som det fortsatt kommer finnas möjlighet till individuella val. De nya ändringarna kommer att träda i kraft vårterminen 2024. De som påbörjat specialistutbildningen innan det kommer inte att påverkas av de nya ändringarna.

PDF: Information om sammanhållet specialistprogram 2024 (vgregion.se)


Innehåll 

Detta ingår i det sammanhållna specialistprogrammet
  • Introduktionskurs

  • Specialistkollegium

  • Specialistarbete och specialistkurs i vetenskapsmetodik​

  • Specialistkurs - Evidensbaserad bedömning

  • Specialistkurs - Suicidologi


Utöver ovanstående moment som ingår i programmet krävs även nedanstående moment för specialistbehörighet:

  • Klinisk halvtidstjänstgöring inom vald specialitet

  • Tre specialistkurser utifrån vald specialitet, kan väljas ur Utbildningsenhetens kursutbud eller hos annan specialistkursarrangör. Specialistkurserna ska godkännas av Utbildningsenheten för att kunna tillgodoräknas inom specialistutbildningen. Dessa tre kurser ingår inte i programavgiften.


Specialistbehörighet:

  • Efter specialistutbildning kan psykologen ansöka om specialistintyg hos Sveriges Psykologförbund mot en administrativ avgift som bekostas av psykologen själv.


Upplägg

Allmän information
  • Efter antagning till programmet behöver deltagaren inte söka till kurserna som ingår i det sammanhållna specialistprogrammet. Separat ansökan till Introduktionskursen VT25 behöver alltså inte göras.

  • Psykologförbundets personliga studieplan är ersatt av en STP-plan som utformas under termin ett på specialistprogrammet. Mer information om detta ges när programmet startat.

  • Utbildningsenheten examinerar programmet i sin helhet, inklusive specialistarbete​.


Material

Material

Genom VGR:s Lärportal återfinns information och annat stödmaterial samband med att programmet startar.

Böcker som ingår som obligatorisk kurslitteratur i de enskilda kurserna införskaffas och bekostas av verksamheterna enskilt. Avvakta dock tills att aktuell litteraturlista publiceras i den enskilda kursen.


Omfattning

Omfattning

Mer information publiceras inom kort.


Förkunskaper, förutsättningar och urval

Förkunskaper och urval

Vid antagning krävs att psykologen arbetat minst två år som legitimerad psykolog inom hälso- och sjukvård. En förutsättning för att kunna bli antagen är tillsvidareanställning i VGR.

Vid fler behöriga sökande än antal platser genomför kursledningen ett urval. 


Avgift

År 1-3: 25 000:- per år, År 4-5: 12 500:- per år (prisjusteringar kan komma att ske t ex vid hög inflation eller oförutsedda kostnadsökningar)


Ansvarig verksamhet

Utbildningsenheten för psykologer - En del av VGR Akademin


Kontaktperson


Kontaktperson för programmet:

Katarina Malmqvist
utbildningsenheten@vgregion.se


Mer om ämnet och övrig information

Dokument:

Utbildningsplan

Informationsmaterial Sammanhållet specialistprogram för psykologer