Beroendemedicin för allmänpsykiatriker

Syfte

Efter genomförd kurs kommer du som kursdeltagare att ha uppnått följande kompetensmål: 

1. Beroende, förekomst och samhällets attityder 

 ... redogöra för dina egna och samhällets värderingar samt attityder gällande beroendetillstånd och personer med beroendeproblematik.  

2. Beroendeutveckling och hjärnans belöningssystem 

… informera om beroendetillståndens neurobiologiska bakgrund på ett förståeligt sätt. Du kan utifrån det redogöra för faktorer som kan inverka vid utveckling och vidmakthållande av beroende.

3. Substansers farmakologi 

… identifiera och handlägga symtom vid påverkan av de vanligaste substanserna och förklara deras verkningsmekanismer 

4. Screening, diagnostik och återkoppling i praktiken 

... tolka laboratorieprov som du använder som stöd vid behandling. Tar upp en noggrann beroendeanamnes, använder validerade skattningsinstrument och biologiska markörer, ställer korrekta diagnoser enligt DSM-5 och ICD-10. Använda dig av vissa instrument för att göra bedömning och planering av behandlingsinsatser.  

5. Somatisk samsjuklighet vid drogbruk

... uppmärksamma, initiera och motivera till utredning och behandling av somatiska symtom och sjukdomstillstånd. 

6. Farmakologisk behandling och uppföljning vid substansbruk

... påvisa en översiktlig kunskap om effektiva farmakologiska behandlingsmetoder vid beroende. Vid läkemedelsuppföljning kunna utvärdera biverkning och effekt.  



Innehåll

Kursen är upplagd utifrån moduler med olika teman. Under fliken "Utbildning" till vänster hittar du information och instruktioner för respektive modul.

Varje modul utgår från ett s.k.”flipped classroom”- ett upplägg där du som deltagare inför varje kurstillfälle, via Lärplattformen, tar del av videobaserad information, inläsningsmaterial och medföljande uppgifter. Beräkna minst två timmars arbete i förberedelse inför varje delmoment. Efter varje webbaserat delmoment följer ett kurstillfälle (tre timmar) som är utformat i workshopformat. Workshopen syftar till att främja kunskaps- och erfarenhetsutbyte mellan deltagarna samt ger möjlighet till att tillsammans med kursledare fördjupa sig inom kunskapsområdet. Efter varje workshop ges en hemuppgift som följer upp det kursmoment som workshopen fokuserat på. Beräkna två timmars arbete för detta uppföljande moment.

Dina inlämningsuppgifter laddar du upp här i Lärplattformen. Det är bara du själv och personer med lärarbehörighet som kan ta del av dina svar. Var noga med att följa den information som finns under fliken Sekretess och patientdatalag, både i samband med inlämningsuppgifter och vid workshop.

  

Upplägg

Kursen är upplagd utifrån moduler med olika teman.


 

Material

För bästa upplevelse av den webbaserade delen av utbildningen behöver du sitta vid en dator, läsplatta eller mobiltelefon med hörlurar eller högtalare. 


 

Omfattning

Kursen startar på distans i och med att du som deltagare ges tillgång till utbildningen via Lärplattformen den 6 juli 2020. Kursen omfattar sex stycken moduler och du hittar tider för kursmöten samt datum för inlämning av uppgifter under varje modul i Lärplattformen. Första kursmötet är den 27 augusti och du ska dessförinnan ha lämnat in en föruppgift senast den 20 augusti. Du får, utöver kursmötestiden som omfattar tre timmar var tredje vecka, planera att avsätta tid för att läsa litteratur, se filmer och göra inlämningsuppgifter. Kursen avslutas i december 2020. Sammanställt schema finns under flik Kursschema.

 

Former för bedömning

 

Förkunskaper, förutsättningar och urval

Leg sjuksköterska


Avgift

Kostnadsfritt

 

Ansvarig

 

Ansvarig verksamhet

Koncernkontoret

 

Koordinator


Mer om ämnet

Här kan du lägga in länk till externa sidor etc

 

Övrig information


Extern leverantör -

Kvalitetssäkrad av -

 

Utvärdering -

Uppföljning -

 

Datum - Publicerad i utbudskatalog - 1970-01-01 01:00:00

Datum - Senast reviderad - 1970-01-01 01:00:00