Bemötande av personer med funktionsnedsättning

Utbildningen vänder sig till dig som arbetar inom Västra Götalandsregionens egna eller upphandlade verksamheter


Syfte och innehåll 

Syftet med denna utbildning är att främja det goda livet och de mänskliga rättigheterna för personer med funktionsnedsättning. Genom ökad kunskap får du som medarbetare bättre förutsättningar för ett bra möte med varje människa.

Kunskap om funktionsnedsättningar är viktigt eftersom vi möter personer med funktionsnedsättningar varje dag: som medarbetare, som patienter, som besökare på våra muséer, som resenärer i kollektivtrafiken och så vidare. Även om du inte arbetar i vården kan du därför ha användning av den här utbildningen.



Utbildningen ska bidra till:
  • Ökad kunskap om olika funktionsnedsättningar

  • Ökad kunskap om mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning

  • Ökad kunskap hur du kan skapa förutsättningar för bra möten med personer med olika funktionsnedsättningar



Utbildningen är indelad efter funktionsnedsättningar som påverkar syn, hörsel, rörelseförmåga, känslighet för vissa ämnen samt intellektuell funktionsnedsättning, utvecklingsrelaterad funktionsnedsättning och psykisk funktionsnedsättning. 

I samråd funktionshinder i Västra Götalandsregionen är valet att tänka utifrån funktioner istället för specifika diagnoser. Fokus är på vad som behövs för att en person ska kunna leva så självständigt som möjligt, uppnå jämlikhet i levnadsvillkor, uppnå full delaktighet i samhället och nå bästa möjliga hälsa.

I de olika avsnitten får du också läsa intervjuer med personer som berättar om sina liv och erfarenheter.

Kapitlen innehåller generell kunskap om olika funktionsnedsättningar. Samtidigt är det viktigt att vi möter varje person utifrån sina förutsättningar. Vi vill ge dig möjlighet att reflektera över vem samhället är utformat för och vad du kan göra för att bidra till att din verksamhet ska bli tillgänglig och skapa förutsättningar för delaktighet på jämlika villkor för så många som möjligt.



Upplägg

Du kan gå utbildningen ensam eller tillsammans med dina arbetskamrater. Under flera avsnitt finns reflektionsfrågor som kan vara bra att prata om men det går också bra att fundera för sig själv. Du behöver inte heller göra hela utbildningen på samma gång. Kapitlen kan användas som delkurser. Du kan också gå tillbaka senare och använda utbildningen som ett kom-i-håg för hur du exempelvis beställer teckenspråkstolk.


Material

-


Omfattning

Utbildningen kan genomföras på cirka två timmar.


Förkunskaper, förutsättningar och urval

Inga förkunskaper krävs

-

-


Avgift

Kostnadsfri


Ansvarig verksamhet

Hållbarhetsavdelningen, Koncernkontoret


Kontaktperson



Camilla Salén

Regionutvecklare, hållbarhetsavdelningen, Koncernkontoret

camilla.salen@vgregion.se


Mer om ämnet och övrig information


En del av arbetet för mänskliga rättigheter


Bemötandeutbildningen är en del av Västra Götalandsregionens handlingsplan för mänskliga rättigheter 2017-2020 och syftar till att uppfylla målet om förbättrad tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning. Utbildningen är också ett sätt att leva upp till FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning där FN menar att Sverige behöver mer kunskap och ökad medvetenhet om olika funktionsnedsättningar.

Bemötandeutbildningen lanserades för första gången 2006 och har uppdaterats under 2017, 2020 och 2023.