Talflödeshjälpmedel, DAF/FAF, grund för förskrivare, basutbud, Hjälpmedelscentralen

Syfte

Utbildningen vill bidra till att ny eller ovan förskrivare är mer förberedd inför en utprovning och förskrivning av talflödeshjälpmedel.



Innehåll

Utbildningen går igenom vad ett hjälpmedel för talflöde med DAF/FAF funktion är och hur det fungerar, samt information om sortiment. Den vänder sig till förskrivare inom området i Västra Götalandsregionen och är helt nätbaserad.


Det är en rekommendation att ha provat med en app för DAF/FAF före.

Upplägg

Utbildningen består av:

  • Introduktion 

  • Leverantörens film (utprovning)

  • Förskrivning Västra Götalandsregionen

  • Sortiment

  • Kunskapstest

  • Utvärdering

  • Filarkiv

  • Länkar

  • Extra material


Material

Inget material behövs


Omfattning

Det tar ca 2 timmar att genomföra utbildningen. Utbildningen kan göras någon del i taget. Tidsåtgången kan skilja för olika personer. Du kan göra utbildningen i din egen takt och alla delar behöver inte göras samtidigt.

 

Former för bedömning

Du blir automatiskt godkänd efter att ha gått igenom hela utbildningen, genomfört kunskapstest samt lämnat in utvärderingen.

 

Förkunskaper, förutsättningar och urval

Grundläggande förskrivarutbildning skall vara genomförd, se  Koncept för förskrivarkompetens Hälso- och sjukvård - Public_VardsamverkanVG


Förutsättningar för att få genomföra utbildningen enligt avtal utan kostnad per deltagare och tillfälle (ingår för avtalskund)

  • Förskrivare anställd hos avtalskund.

  • Legitimerad personal med behörighet att förskriva hjälpmedel i enlighet med Handboken i Västra Götalandsregionen.

Inget urval inom målgruppen görs.


Avgift

Ingår i avtal

 

Ansvarig

Hjälpmedelscentralens expertstöd.

Gunilla Ask, utbildningsprocessledare

 

Ansvarig verksamhet

Hjälpmedelscentralen

 

Koordinator

Hjälpmedelscentralens utbildningsprocess

rns.hmc.utbildning@vgregion.se


 

Övrig information

Basutbud

Utbildningen ingår i Hjälpmedelscentralens Basutbud. Förskrivare hos vårdgivare med avtal deltar utan kostnad vid utbildningstillfället.

Om Hjälpmedelscentralen

Hjälpmedelscentralen tillhör Västra Götalandsregionen och är ett kompetens- och logistikcenter för de 49 kommunerna samt Västra Götalandsregionens egna verksamheter.

Vi finns i Borås, Mölndal, Skövde, Uddevalla. Uppdraget utgår från Samarbetsavtalet med en servicenivå som är lika för alla vårdgivare och patienter inom Västra Götaland.

Avtalet omfattar hjälpmedel inom områdena rörelsehinder, kognitivt stöd och kommunikation. Utöver Samarbetsavtalet arbetar vi med hjälpmedel för medicinsk behandling  samt service & grundutrustning till våra samarbetspartner inom kommuner.

Vårt tjänsteutbud grundar sig på vårdgivarnas behov av såväl fördjupad kunskap inom hjälpmedelsområdet som olika servicetjänster för att stödja vårdkedjan. Vi ombesörjer inköp, lagerhållning, distribution samt service och underhåll av hjälpmedelsartiklar. Vi hjälper också förskrivare med bl.a. hjälpmedelsrådgivning, individuell utprovning, anpassningar/ specialanpassningar och utbildningar.

Avtalet omfattar inte hjälpmedel inom områdena syn, hörsel, ortopedteknik, inkontinens och diabetes.


Extern leverantör - Aurismed

Kvalitetssäkrad av - Hjälpmedelscentralen

 

Utvärdering -

I anslutning till genomförd utbildning kommer du få möjlighet att delta i en utvärdering. Genom att svara på den så bidrar du till utbildningens innehåll och kvalité.

Du är också alltid välkommen att kontakta utbildningens kontaktperson


Uppföljning -

Uppföljning görs av din chef. Uppföljning av produkten sker av Hjälpmedelscentralen i gemensam planering tillsammans med Vårdgivarna genom Samordningsfunktionen, beredningsgrupper och Hjälpmedelsforum.

 

Datum - Publicerad i utbudskatalog - 1970-01-01 01:00:00

Datum - Senast reviderad - 1970-01-01 01:00:00