Kort beskrivning till vem utbildningen riktar sig till och mål/syfte
Barnhälsovårdens centrala uppgift är att arbeta med föräldraskapsstöd och skapa förutsättningar för föräldrar att förstå och bemöta barns behov under de första fem åren. ”Föräldraskapsstöd i varje möte” är en utbildning för barnhälsovården och vänder sig till dig som arbetar med små barn och deras föräldrar.
Den ökade kunskapen om föräldrars roll påtalar vikten av barnhälsovårdens uppdrag att arbeta med föräldraskapsstöd. Idag vet vi genom forskning att under barns tidiga år läggs grunden för framtida psykisk hälsa. Föräldrars bemötande och följsamhet har stor påverkan på barns förutsättningar att anpassa sig till förändringar och klara av svårigheter genom livet.
Syfte
Utbildningen ”Föräldraskapsstöd i varje möte” bygger på Solihullmodellen och syftar till att utveckla och fördjupa barnhälsovårdens arbetssätt. En viktig del är att utveckla personalens förmåga att tillämpa ett personcentrerat föräldraskapsstöd som stärker föräldrars förmåga till förändring och utveckling.
Innehåll
Utbildningen fokuserar på teori, tillämpning, fallbeskrivningar, reflektionsuppgifter och deltagarnas praktiska erfarenheter.
· Introduktion till Solihullmodellen
· Föräldrars viktiga roll
· Det lilla barnets hjärna
· Anknytning
· Bemötande
· Ömsesidig följsamhet
· Inkännande gränssättning
Målgrupp
Utbildningen riktar sig främst till barnhälsovårdspersonal men också till övrig personal som arbetar med små barn och deras föräldrar. Utbildningen innefattar konsultation med psykolog och genomgång av digitalt utbildningsmaterial under ett års tid.
Lärandemål
Utbildningen ”Föräldraskapsstöd i varje möte” ger deltagarna en modell för att arbeta med föräldrar och barn. Deltagarna får en ökad kompetens och trygghet att stärka föräldrar i föräldrarollen och i att tillämpa ett reflekterande och barncentrerat förhållningssätt.
Efter utbildningen skall deltagarna:
Förstå betydelsen av bemötande, ömsesidig följsamhet och inkännande gränssättning
Kunna praktiskt tillämpa begreppen i samtal med föräldrar
Förstå innebörden av att arbeta föräldraskapsstödjande i varje möte
Kunna inspirera föräldrar att tillämpa ett reflekterande och barncentrerat förhållningssätt i sitt föräldraskap
Förstå och tillämpa ett barnperspektiv under samtalet med föräldrar
Ha en större kunskap om betydelsen av att främja en trygg anknytning
Ha en ökad kunskap om omgivningens betydelse för utvecklingen av det lilla barnets hjärna
Kunna göra bedömningar av föräldrars olika behov av stöd i föräldrarollen och anpassa insatser
Kunna tillämpa ett personcentrerat föräldraskapsstöd som stärker föräldrars förmågor till förändring och utveckling
Upplägg
Utbildningen ”Föräldraskapsstöd i varje möte” utgår från det digitala utbildningsmaterialet och startar med teoretisk undervisning under två halvdagar med föreläsningar, praktiska exempel och reflektionsuppgifter. Utbildningen fortsätter sedan i ordinarie konsultationsgrupper där deltagarna träffas tillsammans med ansvarig områdespsykolog en gång i månaden under ett år.
Konsultation under utbildningen bygger på deltagarnas funderingar kring möten med föräldrar och barn. Till varje konsultationstillfälle får deltagarna i uppgift att gå igenom ett avsnitt i det digitala utbildningsmaterialet för att sedan diskutera i gruppen. De får också i uppgift att koppla aktuella reflektionsuppgifter till sin kliniska vardag, och tillämpa utbildningens innehåll i praktiskt arbete.
Omfattning
Två obligatoriska halvdagar i föreläsningsform. Dessa sker fysiskt eller digitalt beroende på antalet deltagare och geografisk spridning. Utbildningen genomförs sedan i ordinarie konsultationsgrupp under ett års tid och omfattar genomgång av det digitala utbildningsmaterialet.
Material
Digitalt kursmaterial som deltagarna får tillgång till efter de två obligatoriska halvdagarna.
Avgift
Kostnadsfri
Kontaktperson
Petra Jufalk
Mer om ämnet och övrig information
Vid behov beskriv övriga förutsättningar, behov av material eller dela med dig av länkar.