Rita processer

Lärarledd utbildning i att rita processer, om hel- eller halvdag, platsbunden eller via webb, som tar dig över tröskeln till att rita processer.


Syfte och innehåll

Syftet med utbildning är att ta deltagarna över tröskeln till processritning så att de själva kan fortsätta utvecklas i konsten att rita processer. Detta är inte utbildning i verktyg men ger tips och viss övning i att rita processer i verktyget. Detta är inte heller en utbildning om process och processorientering eller i att kartlägga processer, i avsikten att få fram information om processen.


Målgrupp

Utbildningen riktar sig till den som har behov av att rita processer. Utbildningen riktar sig till personer som själva söker, prövar och tar till sig ny kunskap. Utbildningen tillhandahåller kunskap, metoder och vägledning men det mesta av inlärningen sker genom att öva och använda kunskapen och det måste deltagaren själv skapa utrymme och förutsättningar för.


Lärandemål

Efter utbildningen ska deltagaren ha kännedom om olika sätt att rita processer, och kännedom om olika för- och nackdelar med olika sätt att rita processer. Deltagaren ska också ha provat på att rita processer och vara redo att själv fortsätta utvecklas i konsten att rita processer. Deltagaren ska ha kännedom om VGR:s stöd till och samordning av processarbete.


Upplägg

Lärarledd undervisning (på plats eller via webb) om antingen en halvdag eller en heldag. Förevisningar och presentationer varvas med övningsuppgifter och handledning. Den längre varianten ger mer utrymme för övning.


Bedömning och villkor för genomförande

Ingen bedömning görs av deltagarna. Den lärarledda undervisningen ska genomföras i sin helhet.


Omfattning

Utbildningen ges med olika omfattning. Antingen en halvdag om tre timmar eller en heldag om sex timmar. Den längre varianten ger mer utrymme för övning.


Material

Deltagarna ska ha tillgång till, och ta med till utbildningen, verktyg för processkartläggning enligt VGR:s rekommendationer. Dator med extern mus. Pekplatta rekommenderas inte. Allt studiematerial finns tillgängligt i Lärportalen eller på webben.


Förkunskaper och urval

• Deltagarna förväntas ha allmän kännedom om processer.

• Deltagaren måste ha något av VGR:s rekommenderade verktyg för processkartläggning och förväntas ha grundläggande färdigheter i sitt valda verktyg:
a) 2c8 Apps, för sammanhängande system av processkartor och publicering på webb, grundläggande färdigheter motsvarar leverantörens kom igång guider.
b) Visio, för större processkartor på en eller några bilder, webbversionen rekommenderas inte, grundläggande färdigheter motsvarar de Visio tutorials for beginners som finns på nätet.
c) Powerpoint, för enkla processkartor på en bild, grundläggande färdigheter motsvarar de guider för att rita flowchart i Powepoint som finns på nätet.

• När utbildningen sker via webb rekommenderas en bildskärmsuppsättning så att man kan följa undervisningen och samtidigt arbeta med egna övningar. Detta kan göras med en stor bildskärm som går att dela av eller med två bildskärmar, tex skärmen på bärbar dator och en separat skärm.

Rangordning efter anmälningsdatum


Avgift

Kostnadsfri


Kontaktperson

Sven Täpptorp

sven.tapptorp@vgregion.se


Mer om ämnet och övrig information

Se även https://insidan.vgregion.se/stod-och-tjanster/amnen-a-o/processarbete/