Pedagogiska grundprinciper

Syfte 

Syftet med lärresursen är att ge en överblick över VGR:s fyra pedagogiska grundprinciper; aktiverande, motiverande, inkluderande och hållbara. Här får du också veta vem grundprinciperna är till för och hur de är tänkta att påverka de läraktiviteter om vi skapar och de lärmiljöer som vi utformar både i utbildning och i arbete. Med valet av funktioner i VGR:s lärportal och exempel från olika verksamheter i VGR har syftet även varit att skapa en resurs som uppmuntrar ett lärande på djupet, gör lärprocessen utvecklande och lustfylld, ger alla lika goda möjligheter att lära och främjar ett livslångt lärande. Framför allt har det övergripande målet varit att på ett enkelt och konkret sätt visa hur de pedagogiska grundprinciperna kan omsättas i praktiken.


Innehåll 

Lärresursen består av sex delar:

  • Introduktion
  • Grundprincipen ”Aktiverande”
  • Grundprincipen ”Motiverande”
  • Grundprincipen ”Inkluderande”
  • Grundprincipen ”Hållbara”
  • Om lärresursen


Upplägg

Lärresursen är helt nätbaserad och du kan ta del av innehållet i valfri ordning och i valfri takt. Du kan återkomma till innehållet när som helst och tanken är att lärresursen ska utvecklas vidare och på sikt innehålla fler exempel från hur olika verksamheter i VGR skapar förutsättningar för ett gott lärande.


Material

Allt material som behövs finns publicerat inne i lärresursen. Litteraturtips för vidare läsning finns i de fyra fördjupningsavsnitten (en fördjupning per grundprincip).


Omfattning

Valfritt utifrån intresse och behov.


Förkunskaper, förutsättningar och urval

Inga förkunskaper krävs.


Avgift

Kostnadsfri


Ansvarig verksamhet

VGR Akademin


Kontaktperson


Mer om ämnet och övrig information

De pedagogiska grundprinciperna är en del av Riktlinje för kompetensutveckling och lärande i VGR. Läs mer om riktlinjen på VGR Akademins hemsida.