Kodning av sjukdom, hälsoproblem och skador

Syfte 

Rätt klassificering krävs då det ligger till grund för uppföljning, forskning och statistik både lokalt, regionalt och nationellt. Klassifikation är obligatorisk för rapportering både till Västra Götalandsregionen och till Socialstyrelsens hälsodataregister (patientregistret). Observera att ICD-10-SE i första hand är till för statistisk klassifikation - den ersätter inte behovet av en skriftlig diagnos i patientens journal.


Innehåll 

Introduktionsfilm för Val av huvuddiagnos, basfrågor och fördjupningsfrågor.


Upplägg

Utbildningen startar med en introduktionsfilm som heter Val av huvuddiagnos. När du tittat klart på filmen, vilket tar cirka 15 minuter, svarar du på tio bas- samt tio slumpvis utvalda fördjupningsfrågor. Till detta behöver du ha tillgång till en uppdaterad ICD-10-SE. Du blir godkänd på hela utbildningen när du har: 1. Tittat på hela filmen 2. Svarat 100 % rätt på basfrågorna 3. Svarat 80 % rätt på fördjupningsfrågorna Efter genomförd utbildning vill vi att du svarar på utvärderingen, som leder till kvalitetsförbättring i den fortlöpande utbildningen. Dina synpunkter om innehåll och upplägg är väldigt värdefulla och hjälper oss att se vad som är bra och vad som kan bli bättre i framtiden. Lycka till!


Material

Du behöver ha tillgång till ICD-10-SE. På Socialstyrelsens hemsida finns Anvisningar för diagnos- och åtgärdskodning med ICD-10-SE och KVÅ. I dessa anvisningar finns avsnitt för val av huvud- och bidiagnos samt anvisningar för diagnosklassificering i öppenvård. Anvisningarna kan användas som stöd under utbildningen.


Omfattning

60-90 minuter


Förkunskaper, förutsättningar och urval

Beskrivning av obligatoriska eller rekommenderade förkunskaper

Förutsättningar

Urval


Avgift

Kostnadsfri


Ansvarig verksamhet

SU Klassifikationsgrupp


Kontaktperson

Susanne Lindahl

Lotta Adielsson


Mer om ämnet och övrig information

Övrig information