UM:s målgrupper

5. Killar och unga män

Eftersom cis-killar utgör nästintill hälften av alla unga, är det en stor och brokig grupp som i sig rymmer flera undergrupper, inte minst några av de som beskrivs här. Variationerna i livsvillkor och förutsättningar är betydande, bland annat med hänsyn till klass, sexualitet och funktion. Gemensamt för alla är dock att de i någon mån måste förhålla sig till de normer som råder avseende maskulinitet.


 Varför är gruppen viktig att nå?

Sju av tio personer som begår självmord i Sverige är killar/män, samtidigt söker killar/män hjälp för psykisk ohälsa i mindre utsträckning än flickor/kvinnor. Det finns flera olika förklaringar till detta, bland annat att pojkar/män inte vet vart de ska vända sig för att få hjälp, att de känner mer skam för psykisk ohälsa och att de uttrycker psykisk ohälsa på andra sätt än flickor/kvinnor. I den stora ungdomsundersökningen UngKAB15 konstateras att killar är mer nöjda än tjejer med sin allmänna hälsa och sig själva – trots att färre killar hade någon de kunde prata med om sina innersta känslor, färre hade praktiskt stöd i sin närhet och fler hade blivit utsatta för fysiskt våld.

När det kommer till SRHR är könsskillnaderna på flera områden stora. Färre killar än tjejer har testat sig för klamydiainfektion senaste året (8 respektive 4% enligt SRHR 2017), markant fler killar än tjejer har gett ersättning för sex (10 respektive 1% enligt SRHR i Sverige, 2017) och markant fler killar/män (16-29 år) tittar dagligen eller nästan dagligen på pornografi (41 respektive 3% enligt SRHR i Sverige, 2017). Enligt samma undersökning är 32 % av killar/män i åldern 16-29 år inte nöjda med sitt sexliv.

Vidare har färre killar än tjejer haft sex mot sin vilja och blivit utsatta för sexuella trakasserier och andra övergrepp. Här finns dock stora variationer inom gruppen. Till exempel har homosexuella män blivit utsatta för sexuellt övergrepp i form av försök till samlag genom fysiskt våld eller hot om fysiskt våld, i samma utsträckning som kvinnor.

Killar och unga män söker alltså i regel inte hjälp eller vård i samma utsträckning som flickor/kvinnor, och de väntar längre innan de väl gör det. De besöker även UM i markant mindre utsträckning. En huvudförklaring som återkommer i forskning och rapporter är att den traditionella stereotypa mansbilden hindrar, det vill säga bilden av att en man ska vara stark, inte svag och sjuk, samt inte visa och uttrycka känslor.


 Tänk på

  • Eftersom killar inte söker vård och stöd kring preventivmedel och STI i samma utsträckning som tjejer, så nås de inte av information och förebyggande insatser i lika hög grad. Försök hitta andra sätt att nå ut till gruppen killar/unga män.
  • Många killar kommer för att hämta kondomer på UM. Fundera över hur ni i samband med det kan fånga upp den gruppen och erbjuda ytterligare vård och stöd.
  • Med hänsyn till gruppens höga suicidtal, ställ alltid frågor om psykisk hälsa och var uppmärksam på tecken på ohälsa. Du kan förebygga självmord.
  • UM behöver synliggöra och ifrågasätta destruktiva, begränsande maskulinitetsnormer för att minska våld och övergrepp. Fundera på hur ni kan göra det i ert förebyggande arbete, till exempel på klassbesöken.
  • Andrologiutbildning kan göra att personal känner sig säkrare i mötet med killar och unga män och därmed bli mer välkomnande gentemot den gruppen. 
  • Det är viktigt att vi gör våra besöksrum inkluderande för alla oavsett kön. Det är därför avgörande att ha tillgång till britsar på mottagningen och inte bara gynstolar. Det kan vara bra att fundera kring om det finns likvärdiga alternativ för undersökning på mottagningen.
  • Det kan finnas en okunskap om vad UM kan erbjuda unga män. Se över er information (exempelvis webb, broschyrer, klassbesök) och försäkra er om att killar och unga män blir synliggjorda och inbjudna.
  • För att kunna möta killars och unga mäns olika behov är det viktigt med kunskap om maskulinitetsnormer, men också att medvetandegöra dina egna normer och förväntningar kopplat till kön.

 Uppgift

FATTA MAN är en satsning inom rörelsen FATTA som vill engagera män i kampen för en ny manlighet fri från sexuellt våld. Se en av deras filmer, Det börjar med mig låt dig beröras och reflektera över hur du i din vardag kan utmana de begränsande normer som finns kring maskulinitet.