UM:s målgrupper

8. UM:s yngsta besökare

Våra yngsta besökare, det vill säga unga som är runt 15 år och yngre, består förenklat av två grupper. Den ena gruppen utgörs av unga som har kommit i kontakt med UM via sina vårdnadshavare. De behöver framför allt hjälp med frågor som rör kroppen, pubertet och mens, men även frågor kring identitet och psykisk ohälsa förekommer. Den andra gruppen utgörs av de unga som debuterat sexuellt och kommer till UM på egna ben för att till exempel få akut-preventivmedel och kondomer, testa sig och/eller vill börja med preventivmedel. 


UM har ingen absolut nedre åldersgräns, men vanligen säger vi 12-13 år. Sökorsak och mognadsnivå avgör i det enskilda fallet om UM är rätt instans eller om hänvisning ska ske. Frågor som rör mens, mensbesvär och tidig sexualdebut hör vanligtvis hemma på UM. 


 Varför är gruppen viktig att uppmärksamma?

Det är framför allt den sistnämnda gruppen som UM särskilt behöver uppmärksamma och välkomna. Inte sällan kommer dessa unga utan föräldrars/vårdnadshavares vetskap och mötet med UM kan i många fall vara den unges första möte med vuxenvärlden utanför familj och skola. Vi som arbetar på UM behöver tänka på att det här mötet kan komma att statuera exempel för hur unga uppfattar att vuxenvärlden fungerar, om vuxna går att lita på och om det är till fördel eller nackdel att söka stöd och hjälp. 

De ungas ålder gör att de kan ha svårare att beskriva sina behov, vilket ställer särskilda krav på såväl förhållningssätt som kompetens. Vi behöver lägga oss vinn om att ge ett åldersadekvat bemötande och ställa åldersadekvata frågor. I flertalet fall behöver UM göra både en mognads- och en riskbedömning när unga i den här gruppen kommer till UM. Mognadsbedömningen krävs för att kunna fatta beslut om den unge kan få hjälp av UM utan vårdnadshavares inblandning. Riskbedömning behöver göras för att UM ska försäkra sig om att den unge har det stöd och den hjälp hen behöver utifrån sin livssituation.

Det finns en koppling mellan tidig sexdebut och olika riskfaktorer för både tjejer och killar. Till exempel har de unga som debuterat tidigt (före 14 års ålder) fler sexualpartners, mer avancerat sex (t ex analsex) och de har i större utsträckning använt alkohol och droger samt gjort otillåtna handlingar såsom att stjäla och använda våld. Tjejer som börjat med sex före 14 års ålder har oftare än andra blivit utsatta för sexuella övergrepp. De tidigt debuterande killarna har också varit utsatta för övergrepp i större utsträckning samt har lägre självkänsla och högre psykisk ohälsa än de som debuterar senare.



Tänk på

    • Det är inte ovanligt att unga i den här gruppen kommer tillsammans med (flera) kompisar. Om de är högljudda eller ”störiga” i väntrummet så kan det vara ett sätt för den unge att signalera att vuxna behöver se hen. När det sker, behöver vi vara extra välkomnande och bry oss extra mycket.
    • Var extra uppmärksam på dina anletsdrag och kroppsspråk. För dessa yngsta, och speciellt de som av vuxenvärlden uppfattas som ”störiga/struliga”, är många vana vid att bli dömda eller ifrågasatta.
    • ”Struliga ungdomar” saknar många gånger oroliga föräldrar. Det kan därför vara UM:s uppdrag att involvera föräldrarna och att oroa dem. Se även avsnittet om omyndiga besökare, modul 1.
    • I möjligaste mån, var generösa gentemot de allra yngsta – erbjud hjälp även om de inte har bokat tid. Säg att de får komma även utan specifika svårigheter/kriser.
    • I möjligaste mån, skapa kontinuitet i mötet med de unga. Chansen att den unge berättar om eventuell utsatthet ökar om förtroende och tillit byggts upp.
    • Ha rimliga förväntningar på kontakten. För dessa yngsta handlar det sällan om behandling utan främst om att så frön, att visa omsorg och finnas kvar.

I modul 7, Tips på arbetssätt, finns en film med Agneta Lundstedt (kurator) där hon pratar om att möta de yngsta besökarna. Titta gärna på den.