Ansökningssida - Utredningsmetodik barn

Syfte 

Kursen är en specialistkurs i psykologisk utredning av barn, och syftar till att ge deltagaren fördjupad förmåga att genomföra barnutredningar på ett ändamålsenligt och flexibelt sätt, där verksamhetens uppdrag och mål balanseras med barnets/familjens specifika förutsättningar och ett aktivt barnperspektiv. Målsättningen är att psykologen efter genomgången utbildning skall ha ökad förmåga att i samarbete med barn, familj och tredje part genomföra utredningar som leder till faktiska förändringar för barnet. Målgrupp är psykologer som regelbundet genomför någon form av psykologisk utredning med barn i förskole/grundskoleålder (3-15 år) och som har god kännedom om evidensbaserad utredning, psykometri och testmetodik, samt sitt eget kliniska fält.  Fokus ligger på praktisk metod med utgångspunkt i deltagarens kliniska uppdrag.


Innehåll 

Kursen inbegriper fördjupning inom barnperspektiv och barnrätt, utvecklingspsykologi med fokus på kognitiv utveckling vid neurotypisk och atypisk utveckling, relevanta pedagogiska förhållningssätt och tekniker, samt utredningsmetoden Therapeutic Assessment (TA). Barnutredningens särskilda förutsättningar vad gäller samarbete med familj och tredje part såsom förskola/skola, samt vikten av att bedöma barnet i dess sammanhang, beaktas också.

I kursen varvas föreläsningar och teoretisk genomgång med en stor andel praktisk övning under handledning, kollegialt lärande samt kliniska uppgifter som utförs i deltagarens vardagliga arbete.


Ackreditering som specialistkurs

Kursen är ackrediterad som fördjupningskurs inom följande specialiseringar:

  • Funktionshindrens psykologi
  • Klinisk barn- och ungdomspsykologi
  • Neuropsykologi
  • Pedagogisk psykologi
  • Hälsopsykologi


Upplägg

Kursens pedagogiska upplägg bygger på principer kring begreppet "blended learning" där olika läraktiviteter väljs och utformas utifrån lärandemål och var i lärprocessen deltagarna befinner sig. En stor del av kursen baseras på att deltagaren parallellt genomför utredningsarbete i klinik och erhåller handledning på detta.


Material

Vi använder oss av VGR:s lärportal där artiklar och information om kursen läggs ut i samband med att kursen startar. Allt eventuellt övrigt material kommer också att finnas i Lärportalen.

För kurslitteratur, se kursplan.


Omfattning

Kursen omfattar fem utbildningsdagar under ledning av lärare och handledare, samt arbetsuppgifter i klinik i form av barnutredande moment motsvarande 2-3 arbetsdagar. Till detta tillkommer inläsning av litteratur om ca 740 sidor samt skriftliga reflektionsuppgifter. Kursen omfattar 27 lärarledda timmar inklusive ett examinerande seminarium, varav en stor del sker i mindre grupp. 

Kursen startar med uppgifter på Lärportalen den 22 aug 2023

Datum för de gemensamma kursdagarna är: 

Kursdag 1: 21 sep 2023
Kursdag 2: 22 sep 2023
Kursdag 3: 19 okt 2023
Kursdag 4: 16 nov 2023
Kursdag 5:  7 dec 2023

Kursdagarna planeras hållas fysiska på VGR konferens, Stationshuset i Göteborg. 


Förkunskaper, förutsättningar och urval

För tillträde till kursen krävs legitimation som psykolog och kan även sökas av dig som är psykolog under specialistutbildning eller som färdig specialist. I mån av plats är kursen även öppen att söka för erfarna kliniker med minst fem års erfarenhet efter legitimation.

Om du söker som STP-psykolog rekommenderar vi att du har arbetat minst två år efter legitimation. 

Alla deltagare, oavsett kvotgrupp, deltar på samma premisser, det vill säga förväntas göra alla moment i kursen.

En förutsättning för att kunna bli antagen är att du är tillsvidareanställd eller har en visstidsanställning på mer än 6 månader inom VGR.

Kursen förutsätter god kunskap inom det egna kliniska fältet, inklusive kännedom om de tillstånd/frågeställningar som utreds, samt förtrogenhet med de test- och utredningsmetoder som används inom den egna verksamheten. Deltagaren skall ha möjlighet att parallellt med kursen genomföra två utredningar avseende barn i förskole/grundskoleåldern.

För att kunna tillgodogöra sig kursen ska deltagaren ha genomgått specialistkursen ”Evidensbaserad psykologisk bedömning” eller på annat sätt tillägnat sig kunskap inom områdena psykometri och evidensbaserad bedömning.


Urval

Psykologer antagna till Specialistutbildningen har förtur till denna kurs. Vid fler behöriga sökande än antal platser genomför kursledningen ett urval baserat på antal år i yrket. Vi förbehåller oss rätten att ställa in kursen vid för få ansökningar.

Ansökan öppnar 15 april.

Sista ansökningsdatum är den 2023-05-15 och antagningsbesked skickas ut senast 2 veckor efter. Avbokning ska ske senast den 5 juni annars tas hela kursavgiften ut.


Avgift

12 500 kr. I priset ingår fika och lunch vid platsbundna träffar. I mån av plats ges även tillträde till anställda hos andra arbetsgivare än Västra Götalandsregionen. Ansökan för externa deltagare görs via ansökningsformuläret. Extern deltagare betalar 13 700kr.


Ansvarig verksamhet

Utbildningsenheten för psykologer - En del av VGR Akademin


Kontaktperson

Kontakt 

Viktoria Grönvall
Utbildningskoordinator

utbildningsenheten@vgregion.se


Mer om ämnet och övrig information

Besök gärna vår hemsida för mer information om Utbildningsenheten för psykologer och våra kurser

Utbildningsenheten för psykologer - VGR Akademin (vgregion.se)

Läs gärna kursplanen för mer information.