Deliberate practice - avancerad målmedveten träning för kliniska specialistpsykologer
Kursen är stängd för ansökan.
Kursen är en specialistkurs och riktar sig till kliniskt verksamma STP-psykologer, specialistpsykologer och erfarna kliniska psykologer som vill fördjupa sin kompetens i generella och metodspecifika kliniska färdigheter genom att träna att identifiera och hantera hinder som kan uppstå i arbetet med en patient. Nästa kursstart våren 2024.
Syfte och innehåll
Utbildningens syfte är att deltagaren ska utvecklas i det psykologiska behandlingshantverket och etablera en rutin för fortsatt målmedveten träning och utveckling. Därutöver syftar utbildning till att vidareutveckla psykologers färdigheter att utvärdera behandling och att arbeta personcentrerat dvs möta patientens behov och målsättningar samt behov av inflytande.I den här kursen tränar deltagarna generella och specifika behandlarfärdigheter och övar självobservation på egna behandlarbeteenden. De tränar på att genom utvärdering identifiera behandlingar med behov av ytterligare fokus samt lär sig en metod för att på egen hand fortsätta vidareutveckla sin kompetens genom så kallad målmedveten träning eller deliberate practice. Stort fokus kommer att läggas på videoinspelning av egna behandlingar och handledning med dessa filmer samt träning som utgår från materialet.
Målmedveten träning tar sin utgångspunkt i fem principer:
- Observation av det egna arbetet genom videoinspelningar.
- Expertåterkoppling från en handledare, alternativt egen återkoppling genom att noggrant studera de egna filmerna för att se vad som behöver justeras och tränas på.
- Uppsättande av gradvis svårare inlärningsmål.
- Repetitiv övning av specifika färdigheter genom egen övning
- Kontinuerlig utvärdering med hjälp av skattningsskalor och kommunikation med patienten om hur det går.
Behandlarfärdigheter som kan utvecklas på detta sätt kan vara både metodspecifika som generella, till exempel alliansskapande, klinisk närvaro, självreflektion och uthållighet.
Ackreditering
Kursen är ackrediterad som en av sex specialistkurser och räknas som fördjupningskurs inom följande specialiseringar:
- klinisk barn- och ungdomspsykologi
- klinisk vuxenpsykologi
- psykologisk behandling/psykoterapi
- forensisk psykologi
- missbruks- och beroendepsykologi
- funktionshindrens psykologi
- neuropsykologi
- hälsopsykologi
Upplägg
Kursen innefattar övningar, individuellt och tillsammans med andra kursdeltagare under handledning av psykologer som har lång klinisk erfarenhet, för att stimulera självreflektion och färdighetsträning. All handledning kommer att utgå från videoinspelningar på egna behandlingar. Vidare ges genom handledning träning i att värdera och tillgodose sitt behov av fortsatt kunskaps- och färdighetsutveckling.
Ett av de perspektiv som betonas särskilt under kursen är förmågan att som behandlare kunna utforska egna responser, kognitioner och emotioner i behandlingsarbetet och bli medveten om egna undvikanden. Vidare understryks i kursen vikten av att få till stånd en utvärderande kultur i psykologisk behandling, det vill säga att efterfråga patientens återkoppling kontinuerligt i behandling.En del av föreläsningarna kommer vara på norska då föreläsaren kommer från Norge.
Material
Vi använder oss av VGR:s Lärportal där artiklar och information om kursen läggs ut i samband med att kursen startar. Allt eventuellt övrigt material kommer också att finnas i Lärportalen.
För kurslitteratur, se Kursplan.
Omfattning
Kursen löper över två terminer och omfattar 4 lärarledda kursdagar samt 12 handlednings tillfällen individuellt. I kursen ska ett kontinuerligt eget arbete med tillämpning av målmedvetenträning en timma/vecka samt kontinuerliga inlämning av träningsloggar genomföras. Kursen omfattar 30 lärarledda undervisningstimmar (klocktimmar).
Datum för kursstart: 17 jan 2024
Digitalt upprop: 19 januariKursdag 1 - 1 februari
Kursdag 2 - 2 februari
Kursdag 3 - 31 maj
Kursdag 4 - 25 oktober
Kursdagarna kommer hållas i VGR:s konferenslokaler i Göteborg.
Alla deltagare, oavsett om de läser kursen inom ramen för specialistutbildningen eller inte, deltar på samma premisser och förväntas göra samtliga moment i kursen.
Förkunskaper
För tillträde till kursen krävs minst två års arbete som legitimerad psykolog inom hälso- och sjukvård. I mån av plats är kursen även öppen att söka för erfarna kliniker med minst fem års tjänstgöring efter legitimation och specialistpsykologer.
Förutsättningar
En förutsättning för att kunna bli antagen är att du är tillsvidareanställd eller har en visstidsanställning på mer än 6 månader och att deltagare har en yrkesverksamhet med arbetsuppgifter som inkluderar psykologisk behandling och möjlighet till filmning av behandlingsarbetet.
Urval
Vid fler behöriga sökande än antal platser genomför kursledningen ett urval.
Avgift
6 250 kr/termin x 2 terminer = totalt 12 500 kr exklusive moms. I priset ingår fika och lunch vid platsbundna träffar. I mån av plats ges även tillträde till anställda hos andra arbetsgivare än Västra Götalandsregionen. Vänligen kontaka Utbildningsenheten för mer information.
Ansvarig verksamhet
Utbildningsenheten för psykologer
Mer om ämnet och övrig information
Besök gärna vår hemsida för mer information om Utbildningsenheten för psykologer och våra kurser
Utbildningsenheten för psykologer - VGR Akademin (vgregion.se)
Vi förbehåller oss rätten att ställa in kursen vid för få ansökningar.
Läs gärna kursplanen för mer information.
- Observation av det egna arbetet genom videoinspelningar.