Välkommen till ansökningssidan för specialistkursen Skriftligt specialistarbete och vetenskaplig metod för STP-psykologer!
Ansökan är öppen 15 april till 15 maj 2023.
Syfte och innehåll
Kunskapstillväxten inom den tillämpade psykologin är idag stor samtidigt som verksamheter har utmaningar att arbeta med ökad patientnytta och effektivitet. För den enskilde specialistpsykologen innebär det att förmåga att både söka och värdera forskningsrön utifrån verksamhetens premisser är central i yrkesrollen. Denna förmåga förutsätter kunskap om forskningens principer och förmåga att värdera evidens inom sitt specialistområde.
Kursens övergripande syfte är att STP-psykologen ska tillägna sig de färdigheter som krävs för att utföra ett SSA. Kursen ger stöd till STP-psykologen att under eller efter kursen kunna färdigställa det skriftliga specialistarbetet. Vidare syftar kursen till att STP-psykologen vidareutvecklar sin teoretiska och praktiska vetenskapliga kompetens för att kunna bidra i verksamhetsutveckling utifrån ett evidensbaserat tillvägagångssätt inom valt specialistområde.
Bland annat är följande lärandemål centrala i kursen:
- formulera en vetenskapligt prövbar frågeställning
- välja relevant vetenskaplig metod för att studera vald frågeställning
- identifiera etiska aspekter kopplade till sitt eget skriftliga specialistarbete samt kunna ta ställning till nödvändigheten av forskningsetiskt tillstånd
- problematisera evidensbegreppets krav och tillämpningar
- undersöka och svara på vald frågeställning i SSA-format
Upplägg
Kursens pedagogiska upplägg bygger på principer kring begreppet "blended learning" där olika läraktiviteter väljs och utformas utifrån lärandemål och var i lärprocessen deltagarna befinner sig.
Kursen examineras genom inlämningsuppgifter samt upprepade inlämningar av SSA. Deltagaren förväntas kontinuerligt arbeta med insamling och bearbetning av material samt skrivande av sitt skriftliga specialist arbete under kursens gång. I samband med ansökan till kursen behöver deltagaren förankra med chef kring lämpligt ämne och frågeställning för SSA.
Kursen är ackrediterad som en av sex specialistkurser och räknas som fördjupningskurs eller breddkurs inom alla specialiseringar.
Material
Vi använder oss av VGR:s lärportal där artiklar och information om kursen läggs ut i samband med att kursen startar. Allt eventuellt övrigt material kommer också att finnas i Lärportalen.
Obligatorisk kurslitteratur som behöver införskaffas:
- Ludvigsson, J. (2015). Att börja forska - inom medicin och vårdvetenskap. Lund: Studentlitteratur, Andra upplagan. (489 s.)
- Greenhalg, T. (2012). Att läsa vetenskapliga artiklar och rapporter: grunden för en evidensbaserad vård. Lund: Studentlitteratur. (309 s.)
Se kursplan för fullständig kurslitteraturlista.
Omfattning
Kursen löper över tre terminer. Kursen omfattar fyra kursdagar, två grupphandledningar och ca fem individuella handledningstillfällen samt eget arbete med uppgifter och SSA. Beräknad total tidsåtgång för kursens genomförande beror på hur långt deltagaren kommit i planeringen av SSA innan kursstart och frågeställningens art. Sveriges Psykologförbund rekommenderar motsvarande 10 veckors arbete på heltid för genomförande av skriftligt specialistarbete.
Kursstart 24 aug 2023 då Lärportalen öppnar.
- Kursdag 1 - 5 september 2023
- Kursdag 2 -17 oktober 2023
- Kursdag 3 - 17 november 2023
- Kursdag 4 - 27 feb 2024 - Digitalt kl. 13:00 - 15:00
- Kursdag 5 - 14 maj 2024
- Kursdag 6 - 19 september 2024 - Digitalt kl.13:00-15:00
- Kursdag 7 - 12 nov 2024
Förkunskaper, förutsättningar och urval
Kursen är öppen att söka för:
- Legitimerad psykolog
- Inskriven i specialistutbildningen hos Psykologiska förbundet
- Godkänd Introduktionskurs (inom Specialistutbildningen)
Kursen skriftligt specialistarbete examineras genom inlämningsuppgifter samt upprepade inlämningar av utkast till SSA. Deltagare i kursen arbetar redan innan kursstart eller tidigt i kursen med insamling och bearbetning av material. För att det arbetet ska starta i tid behöver deltagaren i samband med ansökan till kursen förankra med chef kring lämpligt ämne och frågeställning för SSA. Vi ber därför sökande till SSA-kursen att fylla i nedanstående formulär i samband med ansökan med frågor om frågeställning, hur långt arbetet kommit mm.
Ansökan SSA kompletterande frågor
För att bli antagen till kursen måste du vara tillsvidareanställd eller ha en visstidsanställning på mer än 6 månader inom VGR.
Vid fler behöriga sökande än antal platser genomför kursledningen ett urval baserat på spridning och yrkeserfarenhet. Vi förbehåller oss rätten att ställa in kursen vid för få ansökningar.
Ansökan öppnar 15 april.
Sista ansökningsdatum är den 2023-05-15 och antagningsbesked skickas ut senast 2 veckor efter det. Avbokning ska ske senast den 5 juni annars tas hela kursavgiften ut.
Avgift
12 500 kr exklusive moms. I priset ingår fika och lunch vid platsbundna träffar. I mån av plats ges även tillträde till anställda hos andra arbetsgivare än Västra Götalandsregionen. Vänligen kontaka Utbildningsenheten för mer information.Ansvarig verksamhet
Utbildningsenheten för psykologer - En del av VGR AkademinMer om ämnet och övrig information
Besök gärna vår hemsida för mer information om Utbildningsenheten för psykologer och våra kurser
Utbildningsenheten för psykologer - VGR Akademin (vgregion.se)
Ansökan är öppen 15 april till 15 maj 2023. Välkommen med just din ansökan!