Välkommen till ansökningsssidan för specialistkursen Evidensbaserad psykologisk bedömning barn, unga och vuxna
Ansökan är nu stängd.
Kursen är en specialistkurs där du utvecklar din förmåga att genomföra komplexa bedömningar utifrån evidensbaserad psykologisk bedömning. Kursen är öppen att söka för dig som är psykolog under specialistutbildning, specialist eller erfaren kliniker. Kursen innehåller sex kursdagar.
Syfte och innehåll
Hälso- och sjukvården har pågående och kommande utmaningar i att samtidigt arbeta med en ökad patientnytta och effektivitet. Korrekta bedömningar och diagnoser är av största vikt för att patienten ska få rätt behandlingsinsats på rätt nivå. Specialistpsykologer med god förmåga att genomföra bedömningar är en förutsättning för många verksamheters uppdrag med att ge evidensbaserad, jämlik och personcentrerad vård.
Kursen är en specialistkurs i evidensbaserad bedömning, Evidence-Based Assessment (EBA) och diagnostik av psykisk sjukdom som syftar till att ge den blivande specialistpsykologen ökad och säkrad kompetens att genomföra klinisk intervju, välja bedömningsinstrument utifrån frågeställning och analysera data som kan leda fram till en kvalificerad bedömning. Det innebär också förmåga att kunna särskilja huvuddiagnos och bidiagnos, samsjuklighet samt urskilja differentialdiagnostiska tillstånd och återkoppla bedömningen samt rekommendera vidare insatser. Fokus är på bedömning av komplex problematik utifrån evidensbaserad psykologisk praktik (EBPP). Kursen tar upp olika diagnostiska system så som DSM-5, ICD-10/11 samt Research Domain Criteria (RDoC) och den diagnostiska processen så som Longitudinal Expert All Data (LEAD).
Upplägg
Kursen innehåller obligatoriska kursdagar med föreläsare, kollegialt lärande, självstudier enligt anvisningar samt genomförande av kliniska bedömningar i hemverksamhet. Kursen examineras genom seminarier och individuella inlämningsuppgifter. Kursinnehållet är anpassat för bedömning av både barn/ungdomar och vuxna.
Kursen är ackrediterad av Sveriges Psykologförbund som en av sex specialistkurser och räknas som fördjupningskurs inom följande specialiseringar:
- Klinisk barn- och ungdomspsykologi
- Klinisk vuxenpsykologi
- Psykologisk behandling/Psykoterapi
- Neuropsykologi
- Funktionshindrens psykologi
- Missbruks- och beroendepsykologi
- Forensisk psykologi
- Hälsopsykologi
Material
Vi använder oss av VGR:s lärportal där artiklar och information om kursen läggs ut i samband med att kursen startar. Allt eventuellt övrigt material kommer också att finnas i Lärportalen.
För kurslitteratur, se kursplan.
Omfattning
Kursen omfattar sex obligatoriska kursdagar. I kursen ingår föreläsningar, kollegialt lärande, genomförande av två kliniska bedömningar i hemverksamhet samt uppgifter enligt anvisningar. Kursen examineras genom seminarier och individuella inlämningsuppgifter. Kursen omfattar 30 lärarledda undervisningstimmar (klocktimmar).
Kursstart: Lärportalen öppnar 22 aug 2023
Kursdag 1 - 6 september 2023
Kursdag 2 - 7 september 2023
Kursdag 3 - 8 september 2023
Kursdag 4 - 4 oktober 2023
Kursdag 5 - 5 oktober 2023
Kursdag 6 - 23 november 2023
Förkunskaper
För tillträde till kursen krävs legitimation som psykolog och kan även sökas av dig som är psykolog under specialistutbildning eller som färdig specialist. I mån av plats är kursen även öppen att söka för erfarna kliniker med minst fem års erfarenhet efter legitimation.
Om du söker som STP-psykolog rekommenderar vi att du har arbetat minst två år efter legitimation.
Alla deltagare, oavsett kvotgrupp, deltar på samma premisser, det vill säga förväntas göra alla moment i kursen.
En förutsättning för att kunna bli antagen är att du är tillsvidareanställd eller har en visstidsanställning på mer än 6 månader inom VGR och att deltagare har en yrkesverksamhet med möjlighet till arbetsuppgifter som inkluderar psykologiska bedömningar.
Urval
Psykologer antagna till Specialistutbildningen har förtur till denna kurs. Vid fler behöriga sökande än antal platser genomför kursledningen ett urval baserat på antal år i yrket. Vi förbehåller oss rätten att ställa in kursen vid för få ansökningar.
Ansökan öppnar 15 april.
Sista ansökningsdatum är den 15 maj och antagningsbesked skickas ut senast 2 veckor efter. Avbokning ska ske senast 5 juni 2023 annars tas hela kursavgiften ut.
Avgift
12 500 kr. I priset ingår fika och lunch vid platsbundna träffar. I mån av plats ges även tillträde till anställda hos andra arbetsgivare än Västra Götalandsregionen.
Ansvarig verksamhet
Utbildningsenheten för psykologer - En del av VGR Akademin
Mer om ämnet och övrig information
Besök gärna vår hemsida för mer information om Utbildningsenheten för psykologer och våra kurser
Utbildningsenheten för psykologer - VGR Akademin (vgregion.se)
Läs gärna kursplanen för mer information.