Anmälan och information

Tvångsvård och grundkomponenter för en meningsfull vård

Syfte 


Utbildningen syfte är att ge deltagarna verktyg och ökad kunskap om förebyggande arbete mot tvångsvårdsåtgärder samt om lagstiftning som rör tvångsvård. 

Detta kan bidra till:


  • Att antalet tvångsåtgärder blir färre, genom att personalen får ökad kunskap och bättre färdigheter

  • Att utbildningen blir en del av en kvalitetssäkring av verksamheter där personal är utbildad, testade och får regelbundna uppföljningar kring att ge bättre vård/omsorg, förebygga och hantera tvång

Målet med denna utbildning är att konkret förändra både kulturer och arbetssätt som kan finnas i vårdverksamheterna och som hindrar minimalt användande av tvång. Utbildningen kan även bidra till att det tvång som används görs på skonsammast möjliga sätt, med så hög delaktighet och upplevelse av egenmakt som möjligt för rättighetsbäraren/patienten. Patientdelaktighet är en central del av utbildningen och är en väg till att öka tilliten och därmed patientens vilja att frivilligt ta emot den behandling som rättighetsbäraren/patienten behöver.

Delaktighet är förutsättningen för att kunna realisera rätten till bästa möjliga hälsa och en god vård vilket är förankrat i de mänskliga rättigheterna. Detta är i slutändan målet som verksamheterna ska arbeta mot och det förhållningssätt som bör vara ledstjärnan i mötet med rättighetsbäraren.




Innehåll 

Utbildningen innehåller komponenter som behövs för en meningsfull vård, verktyg som kan användas för att förebygga tvångsåtgärder samt information om lagar som rör tvångsvård.

Utbildningen kan göras på egen hand och den kan även användas som underlag vid planeringsdagar och liknande, som stöd i diskussioner och gemensam kompetenshöjning.



Upplägg

Utbildningen är helt nätbaserad och du genomför valda delar i egen takt.

Det finns även möjlighet att delta i diskussionsforum.


Omfattning

Utbildningen tar cirka 40 minuter att genomföra, plus tid för läsning av den första delen av den nya boken Interaktivt Bemötande.


Förkunskaper, förutsättningar och urval

Det behövs inga förkunskaper.

Utbildningen är en del i genomförandet av Västra Götalandsregionens Mål för Social Hållbarhet 2030 där det står att medvetenhet om mänskliga rättigheter ska integreras i psykiatrin. Detta innebär till exempel ökad delaktighet för patienten och minskad användning av tvångsåtgärder.

Utbildningen är öppen för alla.


Avgift

Kostnadsfritt


Ansvarig verksamhet

Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Rättspsykiatri


Kontaktperson

Charlotte Hveem

Verksamhetsutvecklare

Sahlgrenska Universitetssjukhuset 

Rättspsykiatri

charlotte.hveem@vgregion.se

Linda Wesén från ePsykiatrienheten vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset har skapat utbildningens design och bilder.


Registrera dig nedan

Är du inte anställd i VGR behöver skapa ett konto för att kunna göra utbildningen. Det är enkelt och görs här.

Anställda inom VGR och privata vårdgivare med avtal loggar in med befintligt konto. Är du inte inloggad läs mer om hur du loggar in.

Självregistrering