Anmälan och information

Ekonomen som analytiker

Utbildningen riktar sig till ekonomer som idag arbetar med, eller kommer arbeta med olika former av analys och stöd till verksamhetens ledning.


Syfte och innehåll 

Verksamhetens ledning behöver stöd från ekonomer i olika sorters analyser för att planera, styra och kontrollera verksamheten. I den här utbildningen utvecklar du din kompetens kring ekonomens olika roller samt analytiska metoder så som grundorsaksanalyser, omvärldsanalyser, analys av mål och nyckeltal, prognos scenarioanalyser m.m.


Med de färdigheter som denna utbildning ger kan du som ekonom bli bättre analytiker och ett bättre stöd till chefer med ansvar för planering och styrning. Det yttersta syftet med utbildningen är att säkerställa att chefer och andra medarbetare får ett stöd som med analytisk förmåga och pedagogisk kommunikation ökar resultat och effekter i det som levereras. 

  • Begrepp och metoder inom ekonomi- och verksamhetsstyrning
  • Analysens plats i ledningssystemet
  • Analys av mål och nyckeltal
  • Uppföljning, prognoser och scenarioanalys
  • Grundorsaksanalyser
  • Omvärldsanalys
  • Organisationsanalys
  • GAP-analys och systemsynsätt
  • Ett kritiskt förhållningssätt
  • Olika sätt att presentera fakta
  • Stöd att hantera förändring


Upplägg

Utbildningen består av teorigenomgångar, korta övningar med reflektioner enskilt och i grupp. Tre gruppträffar och eget arbete. 

Utbildningen inleds med ett gemensamt uppstartsmöte med information om utbildningen och introduktion till området analys, ekonomens roll och analysens plats i ledningssystemet. Uppstartsmötet följs sedan av två gemensamma träffar med teorigenomgångar och diskussioner där deltagarna presenterar egna reflektioner från sin verksamhet. Arbete med analys ska även göras på hemmaplan och presenteras vid det tredje tillfället. Under utbildningen arbetar du med din egen verksamhet utifrån begrepp och metoder som diskuterats. En del av arbetet ska ske i samverkan med andra chefer och/eller stöd från stabsfunktionen. Inför första uppstartsmötet skickas information om praktiska detaljer ut. 



Material

Åhörarkopior som publiceras i Lärportalen 

Boken Situationsanpassad ekonomi- och verksamhetsstyrning (Fahlén, 2020)


Omfattning

Utbildningen genomförs under drygt en månad med tre fysiska träffar (halvdagar) och eget arbete och hemstudier däremellan. Hemstudier uppskattas till 4-8 timmar och hela utbildningen motsvarar två heldagar i utbildningsplanen.


Förkunskaper, förutsättningar och urval


Avgift

4 200 kr


Ansvarig verksamhet

VGR Akademin


Kontaktperson

Annika Andersson
annika.b.andersson@vgregion.se

Emil Gisslow
emil.gisslow@vgregion.se


Mer om ämnet och övrig information

Besökare har inte åtkomst till denna utbildning. Logga in