Topic outline
- General
- Välkommen!
Välkommen!
Denna utbildning riktar sig till dig som arbetar som omsorgs och omvårdnadspersonal och möter personer med diabetes. Vad skall du som personal observera avseende foten hos person med diabetes? Vad skall du reagera på och rapportera vidare till sjuksköterska? Utbildningen beskriver hur du skall hjälpa personer som har diabetes med assisterad egenvård.
Kontinuerlig och adekvat egenvård av fötterna hos person med diabetes är VIKTIGT!! Varför? Vad kan assisterad egenvård bidra med?
Hos personer med diabetes finns en ökad risk försämrad cirkulation och nervskador. Nedsatt cirkulation kan medföra att sår lättare uppkommer men också att ett befintligt sår får svårare att läka. Nervskador leder ofta till nedsatt känsel vilket gör det svårt för personen att själv upptäcka om en skada är på väg att uppstå. Musklerna som håller foten på plats kan försvagas och detta kan leda till felställningar av olika slag som ökar risken för förhårdnader och sår. Om du observerar förändringar av fotens ställning behöver du rapportera detta till sjuksköterska.
I sin allra allvarligaste form kan fotkomplikationer leda till amputation och död. Att hjälpa en person med diabetes att observera fötterna och utföra egenvård regelbundet kan minska risken för komplikationer och bidrar till ett ökat välbefinnande!
- Var på fötterna skall inspektion ske?
Var på fötterna skall inspektion ske?
Denna del i utbildningen beskriver VAR på foten du skall observera för att få med hela fotens status.
Inspektion av foten
Dagligen skall du titta på båda fötterna. Inspektionen inkluderar fotens undersida, ovansida, mellan tårna och på fotens inre och yttre sidor.
- Vad skall observeras vid inspektion av foten?
Vad skall observeras vid inspektion av foten?
Denna del i utbildningen beskriver VAD som skall observeras vid assisterad egenvård av foten hos person med diabetes.
Fyra viktiga punkter
Nedan beskrivs fyra punkter som är viktiga att observera och vid förekomst rapportera till sjuksköterska.
Färg på fötterna, svullnader på fötterna
Du skall titta efter förekomst av blå/röd färg? Blekhet? Svullnader? Tecken efter tryck från tex skor?
Temperatur
Du skall känna på båda fötterna efter kyla? Värme? Hela foten skall kännas över. Är temperaturen likadan på höger och vänster sida?
Hud
Du skall inspektera fötterna efter torr hud? Förekomst av sprickor? Förekomst av förhårdnader? Viktigt att observera även mellan tårna. Vid inspektion mellan tårna skall försiktighet iakttas. En förhårdnad innebär förtjockad hud som uppkommer när foten utsätts för nötning som tex kan uppkomma från skor.
Naglar
Du skall observera naglarnas utseende. Långa eller extremt korta naglar? Förtjockade naglar? Naglar som är porösa och lätt går sönder? Missfärgade naglar som tex brun/gul färg?
- Egenvård
Egenvård
Denna del i utbildningen beskriver hur egenvård av foten går till.
En informativ text följs av en film som beskriver egenvård av foten vid diabetes.
Egenvård av fötterna
Nedan följer en kort instruktion om egenvård av fötterna hos person med diabetes. Målet är att personen med diabetes skall få hjälp med egenvård vid ett tillfälle/vecka.
Börja med fotbad eller dusch i 5-10 minuter för att mjuka upp hud och naglar. Vattentemperaturen skall vara ljummen dvs 37 grader.
Tvätta fötterna med mild tvål. Torka fötterna. Torka noga mellan tårna för att undvika uppluckring av huden. Fukt kan öka risken för svampinfektion.
Om naglarna behöver klippas skall de klippas rakt av. Viktigt att naglarna ej blir för korta då detta kan öka risken för nageltrång. Använda gärna en rak nagelklippare. Fila naglarnas kanter runda med sandpappersfil.
Fila försiktigt på förhårdnader med sandpappersfil.
Smörj in fötterna med mjukgörande salva /kräm. Salvan/krämen skall inte smörjas mellan tårna då detta kan öka risken för svampinfektion och uppluckrad hud.
Tänk på att strumpor skall vara i rätt storlek. Resår från strumpan skall inte sitta åt. Undvik strumpor med hårda sömmar. Vänd strumpor med söm ut och in. Strumporna bör vara av naturmaterial tex bomull eller ull.
Skorna skall vara lagom stora och ha en slät insida. Hälkappan skall sitta stadigt på hälen och vara stabil. Skon skall vara rymlig över tårna. Töm skorna på eventuellt innehåll innan de tas på.
Diabetesfoten - Egenvård
Det krävs att du har tittat på filmen för att kunna räkna utbildningen som genomförd.
- Quiz
Quiz
Utbildningen avslutas med ett kunskaps quiz. Du måste ha alla rätt för att bli godkänd. Du har möjlighet att göra om testet tills dess du har alla rätt.
- Avslutning
Avslutning
Nu har du genomgått utbildningen! Bra jobbat!
Broschyr, Enkät och diplom
Ta gärna del av broschyren om Fina fötter från diabetesförbundet, v.g. se länk nedan.
För att kunna utvärdera och förbättra utbildningen önskar vi att du fyller i vår enkät, du kan därefter ta ut ett diplom innan du lämnar utbildningen!
Länk till broschyren "Fina fötter" från diabetesförbundet.
Vi har stor nytta av att veta hur du upplevde utbildningen och är tacksamma för att du tar dig tid att besvara denna korta enkät. Svaren från enkäten ligger till grund för att kvalitetssäkra våra utbildningar inom VGR. Underlaget ger oss möjlighet att förbättra och utveckla våra utbildningar.
Klicka här om inte enkäten laddas automatiskt!Glöm inte klicka på "Skicka" när du besvarat enkäten. Tack för din medverkan!
När du har fått godkänt på frågorna på Quiz och besvarat enkäten kan du klicka på länken till "Kursintyg".
Fyll i ditt för- och efternamn. Spara och/eller skriv ut.