Nätverk för lärande vänder sig till dig som arbetar med lärande i Västra Götalandsregionen (VGR).
Syfte och innehåll
Tillgänglighet - Att skapa tillgängliga utbildningar
Nätbaserat lärande är här för att stanna och det är viktigt att våra utbildningar i VGR är tillgängliga för alla. För att detta ska vara möjligt måste både de system vi använder och det som publiceras i form av utbildningsinnehåll uppfylla de krav som finns inom området. Det innebär också att vi som utbildare måste veta hur vi skapar tillgängligt innehåll i våra utbildningar.
Uttrycket ”Nödvändigt för några, bra för alla” är vår utgångspunkt och vi vill mot bakgrund av detta bjuda in till nätverksträff där vi diskuterar digital tillgänglighet och vad det betyder för oss när vi skapar utbildningar i VGR. Vi måste alla förhålla oss till lagen om tillgänglighet till digital offentlig service (DOS-lagen) vid produktion av utbildningsmaterial. Vad kan du göra för att tillgänglighetsanpassa dina utbildningar? Vad är WCAG? Vad finns det för olika hjälpmedel? Vad ska du tänka på när du producerar i Lärportalen? Vi diskuterar tillsammans och kommer med konkreta tips som uppfyller lagkraven och utgår från VGRs pedagogiska grundprinciper.
Detta kan vara första steget för dig att komma igång med att tillgänglighetsanpassa ditt utbildningsmaterial.
Inga förkunskaper krävs.
Träffen genomförs digitalt i Teams och du
anmäler dig i Lärportalen.
Upplägg
Nätverksträffarna arrangeras 3-4 gånger per år. Varje träff har ett eget tema. Kommande träffar planeras efter hand och i dialog med nätverket. Vårt mål är att träffas både fysiskt och digitalt, beroende på upplägg och innehåll mm. Ibland ges möjlighet till dialog och erfarenhetsutbyte och ibland blir det ren föreläsningsform för att kunna nå ut till en större målgrupp.
Material
Inget
Omfattning
Två timmar och 30 min digitalt.
Förkunskaper, förutsättningar och urval
Inga förkunskaper krävs.
Avgift
Kostnadsfri
Ansvarig verksamhet
VGR Akademin
Kontaktperson
Sofia Hjertman
E-post: vgrakademin@vgregion.se
Mer om ämnet och övrig information
I vår Yammer-grupp kan vi tipsa varandra om intressanta artiklar, projekt, konferenser samt ställa frågor och be om hjälp. Rätt använt kan forumet bidra till både personlig och organisatorisk utveckling. Ju fler som lägger in goda exempel, ställer och svarar på frågor och är engagerade i gruppen desto mer aktiv och levande blir nätverket. Tveka alltså inte att använda den! VGR Akademin administrerar Yammer-gruppen men det är ni som deltagare som tillsammans med oss skapar innehållet.
Yammer - Nätverk för lärande, nås enbart av dig med tillgång till VGR:s Yammer