Anmälan och information

Vad är digitalisering? (Modul 1)

Dagens offentliga sektor fokuserar på effektivitet, att göra det man redan gör lite bättre. Kursen lyfter vikten av att balansera mellan vidmakthållande och effektivisering å ena sidan och utforskande och innovation å andra sidan.


Syfte och innehåll 

Utbildningen lyfter vikten av en styrning, organisering och strategi som underlättar, inte hindrar förändring i organisationen.

Inledningsvis definieras ett antal grundläggande begrepp så att deltagarna i fortsatta diskussioner har en gemensam begreppsapparat. Dagens offentliga sektor fokuserar på effektivitet, att göra det man redan gör lite bättre. Kursen lyfter vikten av att balansera mellan vidmakthållande och effektivisering å ena sidan och utforskande och innovation å andra sidan. I offentlig sektor idag finns en rad strukturer som leder till ökad byråkratisering och motverkar omställning och innovation. Kursen lyfter upp dessa hinder och visar på hur dem kan hanteras. 

Följande områden tas upp i modulen:

  • Digitalisering av offentlig sektor. Styrningsrelaterade utmaningar av digital transformation
  • Organisering för digital transformation
  • Framväxande strategier för offentlig digital transformation

Inom dessa områden kommer vi tillsammans diskutera vad digitalisering betyder för HR i VGR, särskilt kring områdena kompetensutveckling, rekrytering, automatisering och datadrivet beslutsfattande.


Upplägg

Utbildningen genomförs online och består av individuell förberedelse och efterarbete för dig som deltagare.


Omfattning

Förarbetet består att genom egenstudier titta på inspelade föreläsningar, läsa litteratur och lyssna på en podd. Förberedelsetiden är ca 5 timmar. Detta följs av en avstämning online under en timma där vi kan ställa frågor och kort reflektera över det vi tagit till oss. Modulen avslutas med ett online-seminarium där vi under tre timmar har fokus på erfarenhet och reflektioner, möjligheter och utmaningar samt konsekvenser för din yrkesroll. Inspelade föreläsningar kommer vara tillgängliga under ett år och även vara möjliga att sprida vidare inom organisationen. Examination kommer ske löpande genom aktivt deltagande.


Förkunskaper, förutsättningar och urval

Inte tillämpligt


Avgift

2415 kronor per deltagare


Ansvarig verksamhet

Göteborgs universitet, IT-fakulteten


Kontaktperson

För frågor kring utbildningen:
Tomas Lindroth
tomas.lindroth@ait.gu.se 
0708-595876

Jacob Torell
jacob.torell@ait.gu.se

För övergripande frågor:
Per Thilander
per.tilander@vgregion.se


Mer om ämnet och övrig information

För frågor kring utbildningen:
Tomas Lindroth
tomas.lindroth@ait.gu.se 
0708-595876

Jacob Torell
jacob.torell@ait.gu.se

För övergripande frågor:
Per Thilander
per.tilander@vgregion.se

Besökare har inte åtkomst till denna utbildning. Logga in