Anmälan och information

En arbetsplats fri från diskriminering

Utbildningen vänder sig till chefer, HR-personal, skyddsombud och fackliga företrädare.


Syfte och innehåll 

Grundutbildningens mål är att chefer, HR-personal, skyddsombud och fackliga företrädare ska ha ökad kunskap och trygghet i arbetet med att upptäcka, hantera och agera mot diskriminering, kränkningar och trakasserier. Deltagarna ska kunna omsätta arbetet med aktiva åtgärder i praktiken utifrån samtliga sju diskrimineringsgrunder.

  • Känna till diskrimineringslagens innehåll och krav på aktiva åtgärder samt kunna omsätta arbetet med aktiva åtgärder i praktiken utifrån samtliga sju diskrimineringsgrunder.

  • Ha kunskap och verktyg att förebygga och upptäcka diskriminering, kränkningar och trakasserier, samt kunskap och förståelse om maktstrukturer, normer och härskartekniker.

  • Ha kunskap och förståelse om normmedveten, jämlik och icke-diskriminerande rekrytering, kompetensförsörjning och karriärsutveckling.

  • Kunna omsätta kraven i arbetsmiljöföreskrifter (AFS) som rör lika rättigheter och möjligheter på arbetsplatsen samt agera mot diskriminering vid mötet med besökare/brukare/kunder.

  • Känna till kopplingen till befintliga styrdokument som styr arbetet med lika rättigheter och möjligheter för chefer, HR och fackliga företrädare.

  • Veta vilka stöd som finns för att skapa ett systematiskt arbete och hålla det aktuellt vid exempelvis APT, utvecklingssamtal och andra tillfällen.


Upplägg

Grundutbildningen varvar föreläsning med aktivt deltagande och interaktiva övningar/värderingsövningar, så att deltagarna får möjlighet att gemensamt diskutera och reflektera om olika fall som är relevanta för VGR samt hur de kan stötta varandra i sina olika roller.


Material

En skriftlig sammanfattning av utbildningen och tre korta filmer kommer publiceras under hösten 2022.


Omfattning

1 halvdag


Förkunskaper, förutsättningar och urval

Inga förkunskaper krävs


Avgift

Kostnadsfri


Ansvarig verksamhet

Avdelning social hållbarhet


Kontaktperson

Camilla Nilsson



Mer om ämnet och övrig information

Övrig information skickas ut innan utbildningen.

Besökare har inte åtkomst till denna utbildning. Logga in