Utbildningen vänder sig till chefer, HR-personal, skyddsombud och fackliga företrädare.
Syfte och innehåll
- Känna till diskrimineringslagens innehåll och krav på aktiva åtgärder samt kunna omsätta arbetet med aktiva åtgärder i praktiken utifrån samtliga sju diskrimineringsgrunder.
Ha kunskap och verktyg att förebygga och upptäcka diskriminering, kränkningar och trakasserier, samt kunskap och förståelse om maktstrukturer, normer och härskartekniker.
Ha kunskap och förståelse om normmedveten, jämlik och icke-diskriminerande rekrytering, kompetensförsörjning och karriärsutveckling.
Kunna omsätta kraven i arbetsmiljöföreskrifter (AFS) som rör lika rättigheter och möjligheter på arbetsplatsen samt agera mot diskriminering vid mötet med besökare/brukare/kunder.
Känna till kopplingen till befintliga styrdokument som styr arbetet med lika rättigheter och möjligheter för chefer, HR och fackliga företrädare.
Veta vilka stöd som finns för att skapa ett systematiskt arbete och hålla det aktuellt vid exempelvis APT, utvecklingssamtal och andra tillfällen.
Upplägg
Grundutbildningen varvar föreläsning med aktivt deltagande och interaktiva övningar/värderingsövningar, så att deltagarna får möjlighet att gemensamt diskutera och reflektera om olika fall som är relevanta för VGR samt hur de kan stötta varandra i sina olika roller.
Material
En skriftlig sammanfattning av utbildningen och tre korta filmer kommer publiceras under hösten 2022.
Omfattning
1 halvdag
Förkunskaper, förutsättningar och urval
Inga förkunskaper krävs
Avgift
Kostnadsfri
Ansvarig verksamhet
Avdelning social hållbarhet
Kontaktperson
Camilla Ahlström, camilla.ahlstrom@vgregion.se