ProACT-kursen riktar sig till all sjukvårdspersonal i patientnära arbete.
Syfte och innehåll
ProACT är en konceptkurs där A-E-bedömning är central liksom diskussionen ”hur går vi vidare när patienten är stabil” (F). Den vänder sig till all sjukvårdspersonal som har patientnära arbete, framför allt läkare, sjuksköterskor och undersköterskor, som kan komma att hamna i ett teamarbete kring en patient som hastigt försämras. Kursen bygger på ett aktivt lärande där deltagarna hela tiden tar ansvar för sitt lärande genom att komma förberedda och vara aktiva under kursdagen.
Kursen består av två delar:
Förberedelser, läsa in dig på kursboken, titta på inspelade utbildningsfilmer och ett kunskapstest kopplade till såväl kursbok som filmer. Detta för att kunna få ut maximalt av simuleringsövningarna. Räkna med att denna del tar minst en halvdag att genomföra. Kursboken ska finnas på varje enhet, annars kontakta utbildningscentrum: nu.utbildningscentrum@vgregion.se
Fysiskt tillfälle, efter den förberedande delen ses vi fysiskt på Simuleringsenheten NÄL (inne på utbildningscentrum mittemot restaurangen) för en halvdag med scenarioträning och diskussion.
Vi simulerar i små grupper och det är bra om du är ombytt till arbetskläder vid simuleringen för att göra det så trovärdigt som möjligt.
Upplägg
Förstudier på distans följs upp av simuleringsträning på plats i Utbildningscentrums lokaler på NÄL.
Material
ProACT kursbok och utbildningsfilmer.
Omfattning
En arbetsdag.
Förkunskaper, förutsättningar och urval
Vi som instruktörer utgår från att du som anmäler dig till kursen är kompetent och intelligent, mån om att ge sjukvård som är patientsäker och vill göra ditt bästa för att utveckla dig. För att få ut så mycket som möjligt av de praktiska övningarna förväntas du som kursdeltagare ha läst kursboken, ha tittat på filmerna samt ha genomfört kunskapstestet. Diskussioner och egna reflektioner gör kursen levande och du som deltagare förutsätts vara aktiv.
Avgift
Kostnadsfri för NU-sjukvårdens medarbetare
Ansvarig verksamhet
Utbildningsenheten
Kontaktperson
Emelie Bjurström
Mer om ämnet och övrig information
Utbildningen upprepas vart femte år.