Samtalsutbildning på KBT-grund med särskild inriktning på psykosvård
Syfte och innehåll
Övergripande syfte med utbildningen
Utbildningen är en skräddarsydd samtalsutbildning på KBT-grund som riktar sig till personal som möter psykospatienter i kontakter som inte betecknas som psykoterapi men som syftar till att möjliggöra förändring för patienten i dess mående och funktion. Utbildningen är anpassad för att gripa tag i redan befintliga arbetssätt såsom R-ACT och MI och andra färdighetstränande behandlingsinslag som rekommenderas av Socialstyrelsen och som deltagarna redan har kunskap inom och använder.
Aktuell utbildning överlappar inte utbildning som målgruppen får genom andra utbildningskanaler i VGR.
Utbildningens innehåll och omfattning
Utan att aspirera på att vara en psykoterapiutbildning täcker aktuell utbildning de teoretiska modeller som är hjälpsamma för målgruppen att ha kännedom om för att förstå vilka evidensbaserade KBT-verktyg som är lämpliga att använda med psykospatienter och varför. Samtliga utbildningsmoment har ett tydligt fokus på psykossjukdomens symtombild (vanföreställningar, positiva symtom, negativa symtom, interpersonella svårigheter, kognitiva nedsättningar och olika former av tankestörningar), med en balanserad avvägning av teori och praktisk träning. Särskild tid ägnas härtill åt alliansarbete i patientgruppen samt till hur behandling och bemötande kan behöva anpassas till individens symtom och funktionsnivå.
För att fördjupa och förankra lärandet har utbildningen det upplägget att teorigenomgångar följs av olika former av praktisk övning såsom fallbaserade rollspel och filmklipp av interventioner följt av gemensamma reflektioner och diskussioner. Handledning erbjuds dessutom parallellt med undervisningen. Utbildningen innehåller således både kunskapsöverförande och färdighetstränande inslag. Att utbildningen spänner över två terminer (åtta månader) bedöms öka möjligheterna för deltagarna att befästa och implementera de förvärvade kunskaperna och färdigheterna i sitt vardagliga kliniska arbete.
Upplägg
När: September 2022 – April 2023 (27/9, 20/10, 10/11, 1/12, 21/1, 2/2, 23/2, 16/3, 30/3)
Var: Göteborg centralt, SU/Konferens/Otherdalska, Kronhusgatan 2F.
Kostnad: 27 500 kr. Obligatorisk kurslitteratur ingår i kursavgiften.
Material
Litteratur
Obligatorisk kurslitteratur (inkluderad i utbildningskostnaden) Kingdon, D.G. & Turkington, D. (2005). Cognitive therapy of schizophrenia. Guilford Press. 219 s. Fördjupningslitteratur (inkluderas ej i utbildningskostnaden. Föreläsare kommer dock att utgå från materialet i även denna bok). Wright, J.H. (red.) (2009). Cognitive-behavior therapy for severe mental illness: an illustrated guide. (1st ed.) American Psychiatric Pub. 354 s + DVD
Omfattning
September 2022 – April 2023 (27/9, 20/10, 10/11, 1/12, 21/1, 2/2, 23/2, 16/3, 30/3)
Förkunskaper, förutsättningar och urval
Urval
Avgift
27500 kr
Ansvarig verksamhet
Psykiatri Psykos
Kontaktperson
Marcus Lundmark, marcus.lundmark@vgregion.se.
Mer om ämnet och övrig information
Ö