Kort beskrivning till vem utbildningen riktar sig till och mål/syfte
Omfattning
Kursen omfattar en obligatorisk introduktion (1h) och tre dagar på internat samt ett uppföljande seminarium (1,5 h).
Introduktionen sker digitalt. Därefter förväntas deltagaren läsa in material och genomföra kursuppgifter (ca 3 h) senast en vecka innan internatet. Se tidsangivelser i Lärportalen. Kursen följs upp med ett obligatoriskt seminarium (1,5 h) efter avslutad kurs.
Total tid: 3 dagar och ca 6 timmar
Digital kursstart: 2025-04-07 kl. 15.00-15.45
Internat: 2025-04-23 kl. 08.45 -- 2025-04-25 kl. 15.30
Digital uppföljande seminarium: 2025-09-02 kl.08.30-10.00
Plats: Grand Hotell, Alingsås
Ansökningsmöjlighet kommer inom kort
Syfte och innehåll
Utbildningen är en fördjupning i barnhälsovård och riktar sig till specialistsjuksköterskor, läkare och psykologer med mångårig erfarenhet av barnhälsovård.
Barnhälsovårdens nationella program är uppbyggt för att främja jämlik hälsa. Grundtanken att ge insatser till barn och familjer utifrån deras behov - samma bas till alla och mer till dem som behöver mer. I barnhälsovårdens förebyggande arbete ingår att tidigt uppmärksamma barn i utsatthet och erbjuda stöd. Tillsammans med deltagarens yrkeskunnande och de färdigheter som denna utbildning ger kan utbildningen bidra till att deltagaren i sitt arbete inom barnhälsovård agerar utifrån barnets bästa i samverkan med teamet och adekvata stödfunktioner i samhället.
Sammanfattningsvis är målet med utbildningen att stärka barnets rättigheter genom att få deltagaren att reflektera kring hur det blir för barnet, för att i sin profession agera utifrån det. Genom att tidigt identifiera och initiera åtgärder vid problem med barns hälsa, utveckling och uppväxtmiljö kan deltagarna bidra till en jämlik hälsa för barn.
Syftet med utbildningen är att stärka barnets rättigheter genom att:
ge fördjupad kunskap om faktorer i barnets familj och omgivning som kan skapa en utsatthet för barnet. Vidare syftar den till att ge ökad kunskap kring hur barnhälsovården tidigt kan uppmärksamma och arbeta hälsofrämjande med dessa barn och familjer.
ge deltagaren kunskaper som är till hjälp vid identifiering av barn som lever i utsatthet samt att tillsammans med teamet på BVC bedöma relevanta åtgärder utifrån barnets bästa
förbereda deltagaren i att, tillsammans med chef och teamet på BVC, kunna identifiera utvecklingsområden som syftar till att stärka barnets rättigheter i utsatta situationer och upprätta en handlingsplan för den egna verksamheten
Kursen innehåller lärmoment om:
Samspel mellan barn och föräldrar
Lågaffektivt bemötande
Svåra upplevelser i barndomen och dess påverkan på barns hälsa och utveckling
Kognitiva svårigheters påverkan på föräldraförmågan
När föräldrar separerar
Samverkan med socialtjänsten
LärandemålEfter avslutad utbildning skall deltagaren kunna
identifiera och sätta ord på situationer där föräldrar har svårt att tolka och bemöta barnets signaler för att främja samspelet mellan barn och förälder
identifiera barn i risk för att befinna sig i olika typer av utsatthet
kartlägga skydds- och riskfaktorer hos barn och familjer för att tillsammans med teamet på BVC kunna stödja förälderns egenförmåga och bedöma vilka åtgärder som är relevanta utifrån barnets bästa
bedöma vilka åtgärder som är relevanta utifrån barnets bästa vid misstanke om att ett barn riskerar att fara illa
reflektera kring samband mellan svåra upplevelser i barndomen och barnets framtida hälsa
identifiera områden i den egna verksamheten som behöver utvecklas för att stärka barnets rättigheter i utsatta situationer och upprätta en handlingsplan för det arbetet
Upplägg
Utbildningen innebär självstudier, nätbaserade träffar samt en platsbunden del i internatform.
Introduktion och uppföljande seminarium sker i digital form. Under kursens platsbundna del varvas föreläsningar, reflektion i grupp samt workshop.
Villkor för genomförande
Genomförande av kursuppgifter som beskrivs i Lärportalen. För att bedömning ska vara möjlig är full närvaro vid den digitala introduktionen, samtliga kursdagar och vid slutseminariet av yttersta betydelse.
Vid eventuell frånvaro kan kursansvarig göra en bedömning om missat moment går att ersätta genom kompletterande uppgift eller motsvarande.
Avgift
Kursavgift inklusive kost och logi är ännu inte fastställd
Ansvarig verksamhet
Ansvarig verksamhet
Kontaktperson
Kontaktperson och kontaktuppgifter vid ev frågor (syns endast i utbudskatalogen)
Mer om ämnet och övrig information
Övrig information