Ökad förståelse för sena komplikationer efter barncancer. Vänder sig till dig som i din yrkesroll möter personer som har behandlats för barncancer. Genom ökad kunskap kan du bidra till att personer som har haft cancer under barndomen får rätt uppföljning och stöd.
Syfte och innehåll
Utbildningen syftar till att öka sena komplikationer efter barncancer. Den som går utbildningen kan bidra till att personer som haft cancer under barndomen får rätt uppföljning och stöd. Sjukvård, skola och Försäkringskassa kan alla ha en roll i att främja ökad hälsa efter barncancer.
Varje år drabbas cirka 350 barn och ungdomar under 18 år i Sverige av cancer. Det flesta blir friska från cancersjukdomen men ofta efter lång och intensiv behandling. Som överlevare efter barncancer är det inte ovanligt att man drabbas av komplikationer som kan vara kopplade både till cancersjukdomen i sig eller den behandling man genomgått. Nu finns en nylanserad webbutbildning för de professioner som kommer i kontakt med personer som har haft cancer som barn.
Upplägg
Webbutbildningen är målgruppsanpassad och utgår från det nationella vårdprogrammet för långtidsuppföljning efter barncancer.
Material
Introduktion: Vad är barncancer? Vilka komplikationer kan uppstå? Vad du kan bidra med i din roll?
Målgruppsanpassat innehåll: Sena komplikationer, Långtidsuppföljning, Patientfall och Nästa steg.
Omfattning
Varje modul tar cirka 20 – 30 minuter att genomföra.
Förkunskaper, förutsättningar och urval
Inga förkunskaper krävs
Att kunna avsätta 20-30 minuter per modul.
Inget urval
Avgift
Kostnadsfri
Ansvarig verksamhet
Regionalt Cancercentrum Väst
Kontaktperson
Catarina Åsberg
Mer om ämnet och övrig information
Webbutbildningen är nationell och har tagits fram av barnonkologer och experter inom området i skolan från alla regioner i landet, i samarbete med Regionalt Cancercentrum i Samverkan.