Till: personal på vårdcentraler med tilläggsuppdrag barn och ungas psykiska hälsa (UPH), BUP och Specialistcentrum barn och unga Angered och Gamlestaden. Live-sänd webbutbildning.
Syfte, bakgrund och innehåll
Syfte
Syftet med denna utbildning är att du som personal inom hälso- och sjukvård dels ska få färdigheter i att rutinmässigt ställa frågor om våld till patienter (barn upp till 18 år och medföljande förälder) och kunna hantera svaren. Detta medför i sin tur att patienter med erfarenhet av våld i nära relationer och barn som riskerar att fara illa upptäcks och får rätt vård, stöd och behandling.
Bakgrund
Hälso- och sjukvården har en unik möjlighet att uppmärksamma våldserfarenhet. Konsekvenserna av våld kan vara många och ta sig olika uttryck. Genom att rutinmässigt ställa frågor om våld kan fler patienter med erfarenhet av våld identifieras. För att ge ett gott bemötande är det viktigt att som personal har kunskap om våld för att patienter med erfarenhet av våld identifieras och erbjuds rätt vård, stöd och behandling.
Regionfullmäktige fattade i april 2018 ett beslut om att all personal inom hälso- och sjukvård i Västra Götalandsregionen samt personal inom den tandvård som Västra Götalandsregionen finansierar ska gå en basutbildning om våld i nära relationer (Steg 1). Dessutom ska den personal som gör hälso- och sjukvårdsbedömningar i mötet med patienter gå en metodutbildning om att rutinmässigt ställa frågor om våld till patienter (Steg 2).
Innehåll:
Metodutbildningen bygger på VKV:s metod för att rutinmässigt ställa frågor om våld till patienter: Metoden är indelad i olika steg. Exempel på innehåll är:
Att förbereda besöket
Att informera om varför frågor om våld ställs
Att i dialog med barnet fråga om våld
Att fråga medföljande förälder om våld samt följa upp svar efter besöket
Att vidta åtgärder
Att dokumentera
Upplägg
Utbildningen hålls som live-sänd webbutbildning. Under utbildningen görs avbrott för rast. Det finns möjlighet att ställa frågor via chatt eller genom att slå på mikrofon och kamera.
Material
Förbered dig inför utbildningstillfället
genom att ladda ner material från VKV:s hemsida:
Handbok våld -Materialför hemsidan
– OneDrive (sharepoint.com)
FOV-formulär -FormuläretFrågor om
våld (FOV) - Valdinararelationer.se
Omfattning
Halvdag, 3 timmar
Förkunskaper
För att delta ska du först ha gått en basutbildning våld i nära relationer (steg 1).
Se info om VKV:s utbildningar Utbildning – Valdinararelationer.se
Avgift
Kostnadsfri
Ansvarig verksamhet
VKV-Västra Götalandsregionens kompetenscentrum om våld i nära relationer
Kontaktperson
Ann Wolmar, utvecklingsledare
ann.wolmar@vgregion.se