Det här är ett verksamhetsstöd för dig som är en del av diplomeringsgruppen och som då har i uppdrag att samordna och organisera arbetet med er hbtq-diplomering.
Syfte och innehåll
Hbtq-diplomering är en utbildning med fokus på normer om kön och sexualitet, heteronormativitet och dess påverkan på hälsan. Utbildningen riktar sig till dig som arbetar i hälso- och sjukvården i VGR. En viktig del är att se när vi i hälso- och sjukvården är del av de strukturer som begränsar människor och förstå hur vi kan göra skillnad. Ett normmedvetet arbetssätt i våra verksamheter och professionella roller kan hjälpa oss att ge ett inkluderande bemötande.
Hbtq-diplomeringen består av två delar, en individuell del som varje medarbetare genomför och en verksamhetsdel som hela verksamheten gör gemensamt. I den här delen arbetar verksamheten gemensamt med att utveckla och förbättra verksamheten genom att ta fram en långsiktig handlingsplan för hur arbetet med inkludering och likvärdig vård oavsett kön och sexualitet ska se ut. Här hittar du material, metoder, filmer och workshops som kan vara till stöd och hjälp i processen.
Det här verksamhetsstödet innehåller följande kapitel:
Verksamhetsutveckling
FILM - Verksamhetsutveckling
FILM - Nulägesanalys
FILM - Handlingsplan
FILM - Hantera utmaningar
Mall Nulägesanalys
Mall Handlingsplan
Guide till handlingsplan
Workshop nulägesanalys
Workshop
Kunskapscentrum för sexuell hälsa erbjuder digitala workshoppar där ni som diplomeringsgrupp kan få stöd och hjälp i ert arbete med att ta fram en handlingsplan.
När är vi hbtq-diplomerade?
Material
Allt material finns i Lärportalen.
Förkunskaper
Inga förkunskaper krävs
Avgift
Kostnadsfri
Ansvarig verksamhet
Regionhälsan
Kontaktperson
Övrig information
Innan ni påbörjar det verksamhetsutvecklande arbetet ska samtlig personal ha genomfört hbtq-diplomering - individuell.
Mer information om Hbtq-diplomering finns på Kunskapscentrum för sexuell hälsas webb.
Hbtq-diplomering - Vårdgivarwebben Västra Götalandsregionen (vgregion.se)