Utbildningen Säker vård – nationell utbildning i patientsäkerhet är en obligatorisk utbildning för medarbetare i Sjukhusen i väster. Den bygger på samlad och aktuell kunskap inom patientsäkerhet. Den vänder sig till dig som arbetar i hälso- och sjukvården.
Syfte och innehåll
God och säker vård – överallt och alltid
Det är visionen för det gemensamma patientsäkerhetsarbetet. Det gemensamma målet är: Ingen patient ska behöva drabbas av en vårdskada.
Visionen och målet är formulerade för att betona en bred ansats i säkerhetsarbetet, som inkluderar båda perspektiven närvaro av säkerhet och frånvaro av skador. Alla verksamhetsområden berörs i alla situationer i hela hälso- och sjukvården.
I utbildningen, som innehåller sju kapitel, kommer du bland annat att lära dig om:
- Vad som kännetecknar en säker vård och varför det är viktigt att arbeta systematiskt med patientsäkerhet.
- Begreppet vårdskada, centrala lagar och föreskrifter samt om roller och ansvar inom patientsäkerhetsområdet. Vidare berörs det nationella patientsäkerhetsarbetet inklusive den nationella handlingsplanen för ökad patientsäkerhet och det internationella arbetet.
- Risker i hälso- och sjukvården, riskområden, riskmedvetenhet och vårdskador samt mätning av patientsäkerhet.
- Ledarskapets betydelse för en säker vård, vad en god säkerhetskultur handlar om, teamarbete samt om patientens och närståendes delaktighet.
- Det systematiska patientsäkerhetsarbetet, till exempel kopplingen mellan kvalitet och patientsäkerhet, riskbedömning, riskanalyser och avvikelser samt utredning av händelser som har eller hade kunnat medföra en vårdskada.
- Hälso- och sjukvårdens skyldigheter och patientens möjligheter om en patient drabbas samt hur patienten och personalen påverkas av händelser. Vidare berörs olika rapporteringsskyldigheter, till exempel anmälan enligt lex Maria.
Upplägg
Ett flexibelt upplägg som passar alla
I utbildningen varvas faktatexter med korta filmer, utdrag ur poddar, verklighetsnära dramatiserade case och reflektionsövningar. Utbildningen avslutas med ett kunskapstest och möjlighet att skriva ut ett kursbevis. Utbildningen tar cirka 130 minuter att genomföra, men räkna med ytterligare tid för personliga reflektioner och diskussioner med kollegor.
Upplägget är flexibelt. Du kan själv välja om du vill göra hela utbildningen i ett svep, eller ta ett avsnitt i taget. Du kan när du vill pausa och komma tillbaka till samma plats i utbildningen eller repetera och göra om samma avsnitt så många gånger du vill. Du kan genomföra utbildningen helt individuellt eller i grupp, eller kombinera individuella pass med till exempel reflektionsövningar i grupp.
Eftersom utbildningen är webbaserad kan du också göra utbildningen när du vill på dygnet. Du bestämmer själv vad som passar dig bäst.
Material
Tillhandahålls på Socialstyrelsens hemsida.
Omfattning
Hela utbildningen tar ca 130 minuter. Det går bra att påbörja utbildningen och fortsätta senare.
Förkunskaper, förutsättningar och urval
Inga förkunskaper krävs.
Urval
Avgift
Kostnadsfri
Ansvarig verksamhet
Forskning- och utbildningsenheten
Kontaktperson
Kontaktperson och kontaktuppgifter vid ev frågor:
Johanna Lundkvist
Forskning- och utbildningsenheten
Sjukhusen i väster