Anmälan och information

Beroendekunskap för sjuksköterskor

Syfte

Efter genomförd kurs kommer du som kursdeltagare att ha uppnått följande kompetensmål: 

1. Beroendeutveckling och hjärnans belöningssystem 

Kunna informera om beroendetillståndens neurobiologiska bakgrund på ett förståeligt sätt. Du kan utifrån det redogöra för faktorer som kan inverka vid utveckling och vidmakthållande av beroende.

2. Substansers farmakologi 

… identifiera och handlägga symtom vid påverkan av de vanligaste substanserna och förklara deras verkningsmekanismer 

3. Screening, diagnostik och återkoppling i praktiken 

... tolka laboratorieprov som du använder som stöd vid behandling. Tar upp en noggrann beroendeanamnes, använder validerade skattningsinstrument och biologiska markörer, ställer korrekta diagnoser enligt DSM-5 och ICD-10. Använda dig av vissa instrument för att göra bedömning och planering av behandlingsinsatser.  

4. Somatisk samsjuklighet vid drogbruk

... uppmärksamma, initiera och motivera till utredning och behandling av somatiska symtom och sjukdomstillstånd. 

5. Farmakologisk behandling och uppföljning vid substansbruk

... påvisa en översiktlig kunskap om effektiva farmakologiska behandlingsmetoder vid beroende. Vid läkemedelsuppföljning kunna utvärdera biverkning och effekt.  



Innehåll

Utbildningen riktar sig i första hand till sjuksköterskor som arbetar inom specialistpsykiatrisk vård.  Delar av materialet kan även komma andra professioner inom samma verksamhetsområde till gagn. Syftet är att ge fördjupad kunskap inom området gällande beroendemedicin. Den är en helt digital variant av en tidigare utbildning som då inkluderade workshops, träffar för erfarenhetsutbyte m m. Kompetensmässigt ligger utbildningen på nivå före högskolans specialistutbildning.

Kursen är upplagd utifrån moduler med olika teman. Under fliken "Utbildning" till vänster hittar du information och instruktioner för respektive modul.

Varje modul innehåller en eller flera filmer, ett arbets- och inläsningsmaterial samt en reflektionsfråga att arbeta med på egen hand. Räkna med att hela materialet tar ungefär två timmar per modul att gå igenom. 

  

Upplägg

Kursen är upplagd utifrån moduler med olika teman.


 

Material

För bästa upplevelse av den webbaserade delen av utbildningen behöver du sitta vid en dator, läsplatta eller mobiltelefon med hörlurar eller högtalare. 


 

Omfattning

Kursen tar drygt två timmar per modul att genomföra vilket ger en total effektiv tid på 10 timmar för instudering. Till detta kommer tid att arbeta med reflektionsfrågor och tillämpning den kliniska vardagen samt integrering av kunskaper på ytterligare 10 timmar. Detta ger en total tid på 10 timmar.   

 

Former för bedömning

 

Förkunskaper, förutsättningar och urval


Avgift

Kostnadsfritt

 

Ansvarig

 

Ansvarig verksamhet

Kunskapsstöd psykisk hälsa

 

Koordinator


Mer om ämnet

Här kan du lägga in länk till externa sidor etc

 

Övrig information


Extern leverantör -

Kvalitetssäkrad av -

 

Utvärdering -

Uppföljning -

 

Datum - Publicerad i utbudskatalog - 2024-01-22

Datum - Senast reviderad - 1970-01-01 01:00:00


Självregistrering (Deltagare)