Anmälan och information

Könsstympning av flickor och kvinnor - En utbildning om hälsokonsekvenser

Syftet är att ge hälso- och sjukvårdspersonal kunskap om hälsokonsekvenserna av könsstympning. Genom att ha kunskap om hur hälsan påverkas hos den som utsatts kan fler identifieras och få vård.


Syfte

Syftet med utbildningen är att ge hälso- och sjukvårdspersonal kunskap om hälsokonsekvenserna av könsstympning. Genom att ha kunskap om hur den fysiska, psykiska och sexuella hälsan påverkas hos den som utsatts för könsstympning kan fler identifieras och få möjlighet till vård.


Innehåll

Utbildningen innefattar definition, förekomst, typer av könsstympning, anledningar till könsstympning, hälsokonsekvenser samt hälso- och sjukvårdens roll.


Målgrupp

Primär: Hälso- och sjukvårdspersonal i VGR.


Lärandemål

Efter utbildningen förväntas deltagarna ha grundläggande kunskaper om könsstympning såsom definition, förekomst, prevalens, lagar och anledningar till att könsstympning utförs. Deltagaren förväntas också ha kunskaper om olika typer av könsstympning och hur hälsan kan påverkas av att ha utsatts för könsstympning. Deltagaren ska ha kunskap om vilka besvär som kan uppkomma hos den som utsatts för könsstympning och hur patientens sociala kontext kan påverka möjlighet till vård. Deltagaren ska ha kunskap om som är viktigt att tänka på i patientmötet och hur frågor om könsstympning kan ställas. Deltagaren ska också ha kunskap om vilken hjälp som finns att få för olika besvär och vart patienten kan remitteras vidare.


Upplägg

Utbildningen består av en introduktion följt av 5 kapitel.


Bedömning och villkor för genomförande

Samtliga kapitel ska genomföras.


Omfattning

20-30 min


Material

-


Förkunskaper och urval

Inga förkunskaper krävs.


Avgift

Kostnadsfri


Kontaktperson

Jenny Ström

jenny.strom@vgregion.se


Mer om ämnet och övrig information

-

Självregistrering (Deltagare)