Anmälan och information

Processutveckling

Processutveckling som stöd till processarbete i ett processorienterat sammanhang. Fokus på användbarhet för processutvecklare med metoder i processkartläggning, processarbete och processutveckling. Riktar sig till den som ska arbeta med processer eller stödja sådant arbete.


Syfte

Syftet med utbildning är att deltagarna ska kunna agera som processutvecklare, dvs vara ett stöd vid processarbete. Det kan vara någon ansvarig för en process eller ledare för en process som ska förbättra, utveckla eller anpassa sin process eller sina processer. Fokus ligger alltså på processarbete och då särskilt på processarbete i ett processorienterat sammanhang. Utbildningen handlar alltså snarare om att arbeta med sin process än att rita processer.

Men … processkartläggning är initialt en viktig del av processarbetet, därför kommer mycket att handla om att kartlägga och beskriva processer – och även om det går att kartlägga och beskriva processer på flera sätt är ofta det här med att rita processer det mest effektiva. Det blir alltså en hel del "rita processer" i utbildningen också.


Innehåll

Processarbete i ett processorienterat sammanhang

Kartlägga och beskriva processer

Rita processer


Målgrupp

Processutvecklare på alla nivåer. Verksamhetsutvecklare på alla nivåer.

Processansvariga och processledare.


Lärandemål

Efter utbildningen ska deltagaren kunna utföra och stödja processarbete med konkreta metoder för, processkartlägning, processarbete och processutveckling.

Deltagaren ska ha god kännedom om VGR:s stöd till och samordning av processarbete.


Upplägg

Inledande självstudier

Platsbunden halvdag med utbildning, resonemang och övningar med handledare.

Hemuppgift med coachning via webb.

Platsbunden halvdag med redovisning av erfarenheter från hemuppgiften, utbildning, övningar och tips och tricks.

Efter utbildningen har deltagarna fortsatt tillgång till coachning via webb.


Bedömning och villkor för genomförande

Ingen bedömning görs av deltagarna.

Självstudier, två halvdagar och hemuppgift ska genomföras.


Omfattning

Inledande självstudier bedöms ta 4 - 8 timmar. De två halvdagarna genomförs med 4 - 8 veckors mellanrum. Hemuppgiften görs på process deltagaren valt själv omfattning beror på förutsättningarna men förväntas kräva minst 4 timmar mellan de båda halvdagarna. Den webbaserade coachningen är frivillig och ges gemensamt under två timmar varje vecka.


Material

Deltagarna ska ha tillgång till, och ta med till utbildningen, verktyg för processkartläggning enligt VGR:s rekommendationer. Processkartläggning förevisas i verktyget 2c8. Allt studiematerial finns tillgängligt i Lärportalen eller på webben


Förkunskaper och urval

Inga förkunskaper krävs, det är dock en förutsättning att du har något av VGR:s rekommenderade verktyg för processkartläggning.

2c8 används vid förevisningar.

Visio fungerar.

Powerpoint fungerar men rekommenderas inte.


Avgift

Kostnadsfri


Kontaktperson

Sven Täpptorp

sven.tapptorp@vgregion.se


Se även https://insidan.vgregion.se/stod-och-tjanster/amnen-a-o/processarbete/

För att registrera dig behöver du logga in.

Logga in