Utbildningen riktar sig till medarbetare och chefer som idag arbetar med, eller kommer arbeta med planering och utveckling av utbildning.
Syfte och innehåll
För att kunna utveckla en utbildningsinsats från idé till verksamhetsnytta behövs kompetens om kartläggning och formulerande av lärandemål, om utbildningsplanering och pedagogiska grundprinciper samt om hur en utbildningsinsats olika delar samverkar. Kvalitativa utbildningsinsatser utgör en viktig del av verksamhetsutveckling.
Med de färdigheter som denna utbildning ger kan fler utbildningsinsatser som ger större verksamhetsnytta genomföras. Det yttersta syftet med utbildningen är att VGR säkerställer att patienter nås av evidensbaserad vård och att nya verksamhetsnära utbildningar utvecklas för att kunna ge medarbetare ökade möjligheter till kompetensutveckling.
Begrepp och metoder för utveckling av utbildningsinsatser
Verktyg för att formulera verksamhetsnära utbildningsplaner
Blooms taxonomi för lärande
Kirkpatrick och teorier om effektmätning
Referensgruppsarbete
Hinder för lärandets omsättning till praktisk handling
Pedagogiska grundprinciper och vuxenpedagogiskt förhållningssätt
Bolognaprocessen, deltagarcentrerat lärande och konstruktiv länkning
Olika former för bedömning och examination
Blandat lärande och flippat klassrum
Upplägg
Utbildningens genomförande baseras på blandat lärande med utgångspunkt i VGR:s lärplattform, två gemensamma kursdagar och arbete med egen utbildningsplan. En del av arbetet ska ske i samverkan med chef och kollegor. Total tidsåtgång för utbildningens genomförande beräknas vara fem arbetsdagar. Kursen startar när lärplattformen öppnar.
Material
Material publicerat i Lärportalen.
Omfattning
Utbildningen genomförs under cirka två månader med två gemensamma dagar och eget arbete däremellan. Total tidsåtgång för att genomföra utbildningen är ungefär fem arbetsdagar.
Förkunskaper, förutsättningar och urval
För att kunna bli antagen till utbildningen krävs att sökande har eller kommer ha i uppdrag att planera utbildning, i övrigt inga särskilda förkunskapskrav.
Urval sker utifrån ansökningsdatum.
Avgift
1 500 kr
Ansvarig verksamhet
VGR Akademin
Kontaktperson
Joakim Olausson
E-post: joakim.olausson@vgregion.se
Mer om ämnet och övrig information
I utbildningen kommer vi arbeta med material bland annat från VGR Akademin. Om du redan nu vill sätta dig in i ämnet besök VGR Akademins hemsida.