Handbok för Specialistkollegium i VGR
1. Introduktion
I handboken har vi samlat generell information om Specialistkollegium, vi tar också upp information utifrån de frågor vi brukar få både från deltagare och chefer. Saknar du någon information så hör gärna av dig till Utbildningsenheten med tips om vad vi kan komplettera med eller förtydliga.
Varje kollegieår omfattar fyra kollegiedagar där varje dag utgår ifrån ett huvudsakligt tema. Kollegiedagarna leds av en specialistkollegiementor där ni arbetar med frågor, fördjupning och diskussion utifrån det aktuella temat. Inför varje kursdag skall du arbeta med uppgifter i hemverksamheten och läsa kurslitteratur enligt läsanvisningar. Kollegiedagar, självstudier och uppgifter skapar en helhet där stort ansvar vilar på dig som deltagare för framgångsrikt genomförande. Kollegiedagarna baseras till stor del på de erfarenheter du erhållit vid genomförandet av uppgifterna, därför är det viktigt att du och dina kollegor genomför de uppgifter och läser den kurslitteratur som återfinns i presentationen av varje kursdag. Tiden mellan varje kollegiedag är även viktig då den ger dig möjlighet att på egen hand förhålla dig till hur kunskaperna och färdigheterna du erhållit kan omsättas i yrkets vardag.
De lärandemål som kursplanen beskriver är utarbetade av Sveriges Psykologförbund med vissa tillägg för anpassning för psykologer inom VGR. För att lärandemålen skall kunna ge verkan i psykologens vardag och nytta till patienter ser vi kursen i ett utvidgat perspektiv där även dina tidigare erfarenheter, nuvarande kunnande, vardag och ambition är viktiga. I denna kontext är även din chef en viktig aktör.
För godkännande av kurs krävs att samtliga moment är genomförda och godkända. Dessa moment kan ses samanställda för respektive år genom blocket "Status för genomförande av kurs" där även resultatet kan ses.