Du tittar på denna utbildning som besökare. Dina framsteg i utbildningen kommer inte att spåras.
Ämnesdisposition
- Välkommen!
Välkommen till Folktandvårdens plats för H5PHär samlar vi exempel, reflektioner och förslag på användningsområden för interaktivt innehåll med hjälp av aktiviteten H5P. Målgruppen är inledningsvis HR team kompetensutveckling | |
H5P är ett gratis ramverk för öppen källkodsinnehåll baserat på JavaScript. H5P är en förkortning för HTML5 Package och syftar till att göra det enkelt för alla att skapa, dela och återanvända interaktivt HTML5-innehåll.
- Dialogkort
Dialogkort kan användas som en övning att reflektera, tillsammans eller på egen hand, över vad man nyss hört eller sett. - På kortets frågesida kan man lägga till bild, ljud och ledtråd. Genom att vända på kortet ser man svaret.
- Textanpassningar och översättningar till knappar och ikoner går att göra.
- Exempel på där dialogkorten används: Kurs: Klassificering parodontit (vgregion.se)
- Går att använda i t.ex. interaktiv bok och course presentation
- Egen reflektion: Kul, fint och ett bra komplement till ev. diskussionsfrågor.
- Flashcards
Denna funktion gör det möjligt att skapa ett enda flashcard eller en uppsättning, snygga och intuitiva flashcards, där varje kort har bilder ihopparade med frågor och svar. Deltagaren måste fylla i textfältet och sedan kontrollera att lösningen är korrekt.
- Viktigt att ställa frågorna på rätt sätt för att deltagaren ska kunna ange svaret på rätt sätt. Typ: Ange året för XX, ange hur många tänder.......
- Som en enklare frågesport.
- Vid fel svar visas det rätta.
- Resultatsammanställning visas på slutet med de rätta svaren och testet kan göras om.
- Kan kopplas till ett godkännande/betyg.
- Går inte att använda i interaktiv bok.
- Användningsområde - oklart än så länge. Just nu kanske vi förordar Quiz, där man väljer bland svaren.
- Interaktiv video
Med den interaktiva videoinnehållstypen kan du lägga till interaktioner ovanpå videoklipp. Interaktioner som bilder, utarbetande av text, länkar och frågesporter dyker upp medan eleven tittar på videon.
Interaktiva sammanfattningar kan läggas till i slutet av videon. Interaktiva videor skapas och redigeras med H5P-redigeringsverktyget i en vanlig webbläsare.
Användningsområde
När vi skapar filmer får ofta deltagaren en något passiv roll. där kanske hjärnan går ner i viloläge. När du använder interaktivitet ger det deltagaren ny energi och förhoppningsvis ett nytt engagemang. Det får förstås inte gå till överdrift, lagom är bäst!
Den funktion jag valde nedan kan vara till hjälp när du gör kapitel i en film. För att kunna hoppa till det du behöver veta mer om.
Här finner du mer instruktioner om interaktiv video.
I exemplet har jag skapat en film i Camtasia som jag lagt in i H5P där jag lagt till interaktiva element i form av Navigation Hotspots. Det gör att deltagaren kan göra val genom att klicka på hotspots och på så sätt påverka händelseförloppet/välja vad hen vill fördjupa sig i för ämne eller liknande.
I exemplet har jag använt en Ýoutube-film och lagt in länken i H5P för att sedan lägga till interaktiviteten, som i detta fall innebär att deltagaren kan hoppa till den hund som hen är intresserad av.
- Quiz
Att använda Quiz kan vara ett sätt att skapa engagemang i en utbildning, att bryta av faktaflödet, att tänka att du lär dig även här och förstås att testa kunskap i form av ett kunskapsprov. Funktionerna är självrättande och det finns många olika frågetyper att använda. Många frågetyper känner du lätt igen.
- Rubrik används vid sökning: Jag testar Drag and drop
- Bakgrundsbild: har lagt in ballongen och den syns som en smal blå rand upp- och nertill på bilden..
- Framstegindikator: Välj prickar eller text
- Procent för godkänt: I ett quiz tycker jag själv att det ska vara alla rätt dvs 100. Skulle det vara ett kunskapstest kanske man kan nöja sig med 80%.
- Lägg till fråga och välj Frågetyp: Drag and drop.
Nedan har jag valt drag and drop som skulle kunna passa när du till exempel ska namnge tandens delar, ange latinska ord etc.
Reflektion
Den var lite knölig att få koll på men resultatet blir ganska trevligt. Presenteras på ett trevligt och smakfullt sätt i publicerat läge. Det var svårt att komma på ett användningsområde i vår utbildningsproduktion.
Här hittar du mer ingående instruktioner för dra och släpp.
- BOK (ej H5P), men ändå värd att nämna i sammanhanget
Modulen Bok möjliggör för en instruktör att skapa en flersidig resurs i ett bok-liknande format inklusive kapitel och underkapitel. Böcker kan innehålla media och text och är användbara för att visa långa passager av information som kan delas in i sektioner.
En bok kan användas
Mera hjälp
- Interaktiv bok
Denna gör det möjligt att sätta ihop stora mängder interaktivt innehåll som interaktiva videor, frågor, kurspresentationer och mer på flera sidor.
- Course presentation
Course Presentation: Den här komponenten gör det möjligt att skapa interaktivitet i presentationer. Course Presentation används i scenariot Vilken pedagogisk grundprincip ska jag fokusera på? för att i text och bild presentera själva scenariot.
Med kurspresentation kan du skapa och leverera ditt kursmaterial direkt i din webbläsare. Kurspresentationer innehåller bilder där du kan lägga till olika multimedia- och interaktiva element för att engagera deltagaren.
Reflektion
Du kan skapa många olika interaktiviteter här. Kan ta lite tid att göra och svårigheten för oss kan bli hur vi väljer att presentera detta för kunskapsbäraren/beställaren. Här blir det nog viktigt att skapa samsyn tillsammans.
När du väl använt de olika funktioner som finns och återkommer på flera sätt har du nog lärt dig detta för att i alla fall känna igen hur du lägger upp och hanterar.
- Image Hotspot
Image Hotspots: Den här komponenten gör det möjligt att i en bild placera klickbara punkter som kan innehålla texter, bilder eller filmer. Illustrationen av fyrklövern med de fyra pedagogiska grundprinciperna (öppnas i ett nytt fönster) i den introducerande sektionen är exempelvis skapad med Image Hotspots. Det gäller också filmerna i sektionerna om de pedagogiska grundprinciperna där olika medarbetare i VGR berättar om goda läraktiviteter och lärmiljöer.
Man väljer en bakgrundsbild och lägger sedan till en eller flera klickbara ”hotspots” som kan innehålla text/bild/film.
Utseendet på dessa ikoner går att ändra, standard är ett plustecken.
(det går även att ladda upp egen bild för att ha som klickbar ikon.)
- Branching scenario
- Column
Column: Den här komponenten gör det möjligt att presentera text, bild och film på ett tydligt och sammanhållet sätt.
Column | H5P
- Övrigt