Ämnesdisposition
- Allmänt
- Välkommen!
Välkommen!
Bakgrund
Nationella vård- och insatsprogram (VIP) har, på uppdrag av Sveriges kommuner och regioner (SKR), samlat bästa möjliga kunskap om psykisk ohälsa och ger information om hur huvudmän och olika verksamheter (skola/elevhälsa, socialtjänst, primärvård och specialistpsykiatri) kan ge rätt insats vid given situation.
De nationella vård- och insatsprogrammen är gratis, öppna för alla och sökbara. Du hittar kunskapsstödet på Nationella vård- och insatsprogram (vardochinsats.se)
Innehållet bygger på Socialstyrelsens nationella riktlinjer och andra kunskapssammanställningar. VIP utgör stöd för användning av evidens och erfarenhetsbaserad kunskap, inför och i mötet mellan personal och individ.
VIP är en del av Kunskapsstyrning vård | SKR (kunskapsstyrningvard.se).
Information för vidare implementering finns på:
Vårdsamverkan i Västra Götaland - Syfte och målgrupp
Syfte och målgrupp
Syfte
VIP stödjer användning av evidensbaserad kunskap och utveckling av förbättrade arbetssätt för mer jämlika vård- och stödinsatser.
Målsättning med denna utbildning är att öka kunskap om hur du kan använda och ha nytta av VIP psykisk hälsa, inte minst då det gäller samverkan mellan olika verksamhetsområden och mellan olika huvudmän.
Målet är att bästa tillgängliga kunskap ska finnas och kunna användas i mötet mellan personal och individ. Här kan olika verksamheter och professioner ta del av varandras kunskapsunderlag. Det gemensamma kunskapsstödet bidrar till en bättre helhetssyn kring individens behov och kan skapa realistiska förväntningar verksamheter emellan.
Målgrupp
Till dig som deltagare: Utbildningen är lämplig för dig som i ditt arbete inom kommuner och region möter individer med psykisk ohälsa. Utbildningen passar på samtliga vårdnivåer.
Till dig som chef: Utbildningen kan ges individuellt eller till arbetsgrupp, vid tex APT. Innehåll i VIP kan användas vid förbättringsarbete av verksamhetens insatser och/eller arbetssätt.
- Här tar du del av utbildningen
Här tar du del av utbildningen
Utbildningen kan genomföras sammanhängande eller i olika delar, beroende på vilket behov och intresse du som deltagare och/eller verksamhet har.
Nedan finns ett antal filmer som beskriver nyttan av VIP psykisk hälsa. Titta gärna på alla filmer eller välj de som du tror bäst passar i din verksamhet.
För att förstå vidden av nyttan av VIP psykisk hälsa behöver du gå in i de nationella vård- och insatsprogrammen och på egen hand pröva kunskapsstödet: Nationella vård- och insatsprogram (vardochinsats.se)
Välj en frågeställning eller problematik från din egen vardag på jobbet, prova att filtrera eller söka efter kunskap du vill veta mer om. Fundera över hur du skulle kunna använda kunskapsstödet i din vardag.
Välj en situation där du praktiskt kan använda kunskapsstödet, testa i verkligheten. Lycka till! 🙂
- Kunskapstest
Kunskapstest
Det krävs alla rätt för att få godkänt på denna uppgift.
- Efter avslutad utbildning
Efter avslutad utbildning
Använd eller redigera standardenkät eller ersätt med annan enkät. Du kan även länka till annan utvärdering.
Tipsa och länka till grupper och annat stöd som kan underlätta för deltagaren att omsätta sitt uppnådda lärande till praktisk handling.