Allt fler botas från cancer och fler kommer därmed drabbas av sena biverkningar och effekter efter cancer och dess behandling. Lär dig mer om cancer, behandlingar och dess effekter


Syfte och innehåll 

Syftet med utbildningen är att skapa trygghet för personal i primärvården att ta emot patienter i samband med eller efter cancer och cancerbehandling.

I Sverige botas allt fler från cancer, vilket innebär att rehabilitering blir en allt viktigare del av cancervården. Som en följd kommer antalet personer som drabbas av sena biverkningar, effekter och följdsjukdomar efter cancer och cancerbehandling öka. Områden som lyfts i utbildningen ger ökad kunskap kring sena biverkningar efter behandling och operation, ger färdighet i att enklare och snabbare kunna identifiera cancerrelaterade besvär samt ökar kunskapen kring effekterna av fysisk aktivitet under och efter
bancerbehandling. Utbildningen vänder sig till personal på landets vårdcentraler och rehabiliteringsmottagningar. Förkunskapen hos målgruppen är varierande och utbildningen är därför även anpassad till de som inte har specialintresse för patienter med cancer


Upplägg

Utbildningen består av fyra moduler, quiz-Intro, vanliga behandlingsformer, biverkningar och sena effekter samt patientfall. Varje modul består av flera områden med information om koppling till cancerbehandling och tips på undersökningsmetoder samt hur det kan behandlas.


Material

Utbildningen består av informationstexter, reflektionsfrågor och klickbara patientfall


Omfattning

Utbildningen tar i sin helhet cirka två timmar. Du kan gå utbildningen i valfri ordning och dela upp den och genomföra någon eller några moduler i taget.

Använd gärna utbildningen som en resurs och kunskapsbank att komma tillbaka till.


Förkunskaper, förutsättningar och urval

Inga förkunskaper krävs.

Kunna avsätta tid samt ha närverksuppkoppling.

Finns inget urval.


Avgift

Kostnadsfri


Ansvarig verksamhet

Regionalt Cancercentrum i Samverkan


Kontaktperson

Sofie Grinneback - RCC
väst


Mer om ämnet och övrig information

Utbildningen är nationell och har tagits fram av experter inom området i samarbete med
Regionalt Cancercentrum i Samverkan.

Ökad förståelse för sena komplikationer efter barncancer. Vänder sig till dig som i din yrkesroll möter personer som har behandlats för barncancer. Genom ökad kunskap kan du bidra till att personer som har haft cancer under barndomen får rätt uppföljning och stöd.


Syfte och innehåll 

Utbildningen syftar till att öka sena komplikationer efter barncancer. Den som går utbildningen kan bidra till att personer som haft cancer under
barndomen får rätt uppföljning och stöd. Sjukvård, skola och Försäkringskassa kan alla ha en roll i att främja ökad hälsa efter barncancer.

Varje år drabbas cirka 350 barn och ungdomar under 18 år i Sverige av cancer. Det flesta blir friska från cancersjukdomen
men ofta efter lång och intensiv behandling. Som överlevare efter barncancer är det inte ovanligt att man drabbas av komplikationer som kan vara kopplade både till cancersjukdomen i sig eller den behandling man genomgått. Nu finns en nylanserad webbutbildning för de professioner som kommer i kontakt med personer som har haft cancer som barn.


Upplägg

Webbutbildningen är målgruppsanpassad och utgår från det nationella vårdprogrammet för långtidsuppföljning efter barncancer.


Material

Introduktion: Vad är barncancer? Vilka komplikationer kan uppstå? Vad du kan bidra med i din roll?

Målgruppsanpassat innehåll: Sena komplikationer, Långtidsuppföljning, Patientfall och Nästa steg.


Omfattning

Varje modul tar cirka 20 – 30 minuter att genomföra.


Förkunskaper, förutsättningar och urval

Inga förkunskaper krävs

Att kunna avsätta 20-30 minuter per modul. 

Inget urval


Avgift

Kostnadsfri


Ansvarig verksamhet

Regionalt Cancercentrum Väst


Kontaktperson

Pernilla
Lembing


Mer om ämnet och övrig information

Webbutbildningen är nationell och har tagits fram av
barnonkologer och experter inom området i skolan från alla regioner i landet, i
samarbete med Regionalt Cancercentrum i Samverkan.

Varje Regionalt cancercentrum har som uppdrag att utforma och implementera en regional utbildnings- och kompetensförsörjningsplan för att påverka kompetensförsörjningen i sjukvårdsregionen i positiv riktning. Riktar sig till personal som arbetar inom cancervården.


Syfte och innehåll 

Här finner ni alla olika utbildningar som finns inom Regionalt cancercentrum.

https://cancercentrum.se/vast/vara-uppdrag/kompetensforsorjning/utbildningar/


.


Upplägg

Se respektive utbildning.


Material

Se respektive utbildning.


Omfattning

Se respektive utbildning.


Förkunskaper, förutsättningar och urval


Avgift

Se respektive utbildning


Ansvarig verksamhet

Regionalt cancercentrum


Kontaktperson

Se respektive utbildning.


Mer om ämnet och övrig information