Den här utbildningen riktar sig till dig som planerar att starta upp behandling med ePsykiatrienhetens Sömnbehandling.
Syfte och innehåll
Utbildningen ger dig information om:
- behandlingen i stort
- forskningsläge samt exklusionskriterier
- kort översikt om innehållet i de olika modulerna.
Upplägg
Själva kärnan i utbildningen består av tre avsnitt med var sin video som ger dig övergripande och lättillgänglig information om behandlingen. Varje del inkluderar även fördjupad information kring de delar som tas upp i videon.
Material
Inget utöver det som finns i utbildningen
Omfattning
Vi räknar med att den här utbildningen kommer ta ungefär en till två timmar att genomföra.
Förkunskaper, förutsättningar och urval
För att göra den här utbildningen bör du även ha gått regionens utbildning för internetbehandlare.
För att behandla patienter med Sömnbehandlingen behöver du ha en KBT-utbildning och vara behandlare.
Personer som har KBT-behandlarutbildning.
Avgift
Kostnadsfri
Ansvarig verksamhet
ePsykiatrienheten
Kontaktperson
ePsykiatrienheten
su.epsykiatri@vgregion.se
Mer om ämnet och övrig information
Kursen riktar sig till medarbetare som arbetar inom SU/Psykiatri Psykos
Syfte och innehåll
Utbildningen avser att ge deltagarna grundläggande kunskaper och färdigheter för att kunna arbeta enligt metoden Resursgrupps-ACT. Deltagaren ska parallellt med utbildningen genomföra delar av R-ACT-processen tillsammans med en utsedd patient och dess närstående. Innan utbildningsstart ska patient och närstående ha fått information och tackat ja till att delta.
Manual och mer detaljerad information om förberedande uppgifter bifogas i samband med besked om antagning.
Upplägg
Kursupplägg: Utbildningen genomförs digitalt under 4 heldagar. Utbildningsdagarna innehåller föreläsningar, diskussioner och gruppövningar. Utbildningstillfällena är förlagda med ca. 1 månads mellanrum för att möjliggöra genomförande av praktisk utbildningsdel tillsammans med utsedd patient. Kortare avstämningsträffar är förlagda mellan kurstillfällena. Närvaro vid alla fyra kurstillfällen samt inlämnad slutrapport av praktisk utbildningsdel krävs för godkänd kurs.
Material
Omfattning
4 heldagar.
Förkunskaper, förutsättningar och urval
Avgift
Kostnadsfri
Ansvarig verksamhet
Psykiatri Psykos
Kontaktperson
Marcus Lundmark: marcus.lundmark@vgregion.se
Nina Martinsson Grbic: nina.martinsson.grbic@vgregion.se
Mer om ämnet och övrig information
De som blir antagna till utbildningen förväntas göra två inlämningsuppgifter innan utbildningen startar. Dessa kommer att skickas ut strax efter anmälningstiden är slut.
Varmt välkomna!
Medarbetare inom SU Psykiatrin Område 2
Syfte och innehåll
Föreläsning.
Kost- och livsstilsinterventioner, praktiska aspekter med fokus på studier om patienter med psykossjukdom.
Sjuklighet och dödlighet i kroppsliga sjukdomar hos patienter med svår psykisk sjukdom och vad vi i Västra Götaland gör för att förbättra situationen.
Exempel på praktiskt hälsofrämjande arbete med levnadsvanor.
Upplägg
Föreläsning via Teams.
Vid problem att komma in på länken går det bra att maila Charlotte Hveem: charlotte.hveem@vgregion.se
Material
Omfattning
2,5 timmes förläsning.
Förkunskaper, förutsättningar och urval
Urval
Avgift
Kostnadsfri
Ansvarig verksamhet
Ansvarig verksamhet
Kontaktperson
Kontaktperson och kontaktuppgifter vid ev frågor (syns endast i utbudskatalogen)
Mer om ämnet och övrig information
Övrig information
Samtalsutbildning på KBT-grund med särskild inriktning på psykosvård
Syfte och innehåll
Övergripande syfte med utbildningen
Utbildningen är en skräddarsydd samtalsutbildning på KBT-grund som riktar sig till personal som möter psykospatienter i kontakter som inte betecknas som psykoterapi men som syftar till att möjliggöra förändring för patienten i dess mående och funktion. Utbildningen är anpassad för att gripa tag i redan befintliga arbetssätt såsom R-ACT och MI och andra färdighetstränande behandlingsinslag som rekommenderas av Socialstyrelsen och som deltagarna redan har kunskap inom och använder.
Aktuell utbildning överlappar inte utbildning som målgruppen får genom andra utbildningskanaler i VGR.
Utbildningens innehåll och omfattning
Utan att aspirera på att vara en psykoterapiutbildning täcker aktuell utbildning de teoretiska modeller som är hjälpsamma för målgruppen att ha kännedom om för att förstå vilka evidensbaserade KBT-verktyg som är lämpliga att använda med psykospatienter och varför. Samtliga utbildningsmoment har ett tydligt fokus på psykossjukdomens symtombild (vanföreställningar, positiva symtom, negativa symtom, interpersonella svårigheter, kognitiva nedsättningar och olika former av tankestörningar), med en balanserad avvägning av teori och praktisk träning. Särskild tid ägnas härtill åt alliansarbete i patientgruppen samt till hur behandling och bemötande kan behöva anpassas till individens symtom och funktionsnivå.
För att fördjupa och förankra lärandet har utbildningen det upplägget att teorigenomgångar följs av olika former av praktisk övning såsom fallbaserade rollspel och filmklipp av interventioner följt av gemensamma reflektioner och diskussioner. Handledning erbjuds dessutom parallellt med undervisningen. Utbildningen innehåller således både kunskapsöverförande och färdighetstränande inslag. Att utbildningen spänner över två terminer (åtta månader) bedöms öka möjligheterna för deltagarna att befästa och implementera de förvärvade kunskaperna och färdigheterna i sitt vardagliga kliniska arbete.
Upplägg
När: September 2022 – April 2023 (27/9, 20/10, 10/11, 1/12, 21/1, 2/2, 23/2, 16/3, 30/3)
Var: Göteborg centralt, SU/Konferens/Otherdalska, Kronhusgatan 2F.
Kostnad: 27 500 kr. Obligatorisk kurslitteratur ingår i kursavgiften.
Material
Litteratur
Obligatorisk kurslitteratur (inkluderad i utbildningskostnaden) Kingdon, D.G. & Turkington, D. (2005). Cognitive therapy of schizophrenia. Guilford Press. 219 s. Fördjupningslitteratur (inkluderas ej i utbildningskostnaden. Föreläsare kommer dock att utgå från materialet i även denna bok). Wright, J.H. (red.) (2009). Cognitive-behavior therapy for severe mental illness: an illustrated guide. (1st ed.) American Psychiatric Pub. 354 s + DVD
Omfattning
September 2022 – April 2023 (27/9, 20/10, 10/11, 1/12, 21/1, 2/2, 23/2, 16/3, 30/3)
Förkunskaper, förutsättningar och urval
Urval
Avgift
27500 kr
Ansvarig verksamhet
Psykiatri Psykos
Kontaktperson
Marcus Lundmark, marcus.lundmark@vgregion.se.
Mer om ämnet och övrig information
Ö
Syfte
Utbildningen syfte är att ge deltagarna verktyg och ökad kunskap om förebyggande arbete mot tvångsvårdsåtgärder samt om lagstiftning som rör tvångsvård.
Detta kan bidra till:
Att antalet tvångsåtgärder blir färre, genom att personalen får ökad kunskap och bättre färdigheter
Att utbildningen blir en del av en kvalitetssäkring av verksamheter där personal är utbildad, testade och får regelbundna uppföljningar kring att ge bättre vård/omsorg, förebygga och hantera tvång
Målet med denna utbildning är att konkret förändra både kulturer och arbetssätt som kan finnas i vårdverksamheterna och som hindrar minimalt användande av tvång. Utbildningen kan även bidra till att det tvång som används görs på skonsammast möjliga sätt, med så hög delaktighet och upplevelse av egenmakt som möjligt för rättighetsbäraren/patienten. Patientdelaktighet är en central del av utbildningen och är en väg till att öka tilliten och därmed patientens vilja att frivilligt ta emot den behandling som rättighetsbäraren/patienten behöver.
Delaktighet är förutsättningen för att kunna realisera rätten till bästa möjliga hälsa och en god vård vilket är förankrat i de mänskliga rättigheterna. Detta är i slutändan målet som verksamheterna ska arbeta mot och det förhållningssätt som bör vara ledstjärnan i mötet med rättighetsbäraren.
Innehåll
Utbildningen innehåller komponenter som behövs för en meningsfull vård, verktyg som kan användas för att förebygga tvångsåtgärder samt information om lagar som rör tvångsvård.
Utbildningen kan göras på egen hand och den kan även användas som underlag vid planeringsdagar och liknande, som stöd i diskussioner och gemensam kompetenshöjning.
Upplägg
Utbildningen är helt nätbaserad och du genomför valda delar i egen takt.
Det finns även möjlighet att delta i diskussionsforum.
Omfattning
Utbildningen tar cirka 40 minuter att genomföra, plus tid för läsning av den första delen av den nya boken Interaktivt Bemötande.
Förkunskaper, förutsättningar och urval
Det behövs inga förkunskaper.
Utbildningen är en del i genomförandet av Västra Götalandsregionens Mål för Social Hållbarhet 2030 där det står att medvetenhet om mänskliga rättigheter ska integreras i psykiatrin. Detta innebär till exempel ökad delaktighet för patienten och minskad användning av tvångsåtgärder.
Utbildningen är öppen för alla.
Avgift
Kostnadsfritt
Ansvarig verksamhet
Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Rättspsykiatri
Kontaktperson
Charlotte Hveem
Verksamhetsutvecklare
Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Rättspsykiatri
charlotte.hveem@vgregion.se
Linda Wesén från ePsykiatrienheten vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset har skapat utbildningens design och bilder.
Registrera dig nedan
Är du inte anställd i VGR behöver skapa ett konto för att kunna göra utbildningen. Det är enkelt och görs här.
Anställda inom VGR och privata vårdgivare med avtal loggar in med befintligt konto. Är du inte inloggad läs mer om hur du loggar in.
Utbildningen riktar sig endast till den grupp som är tillfrågade om att bedöma inkomna abstract vid Område 2, Forsknings-, innovations- och kvalitetsdagen 2023. Utbildningen innehåller information om hur bedömningen går till samt skarpa länkar till bedömningsformulären
Syfte och innehåll
Information om hur bedömningen går till
Bild med hotspots som kortfattat visar vad varje punkt innebär
Abstract med länk till bedömning (unik länk för varje abstract)
Det går att välja att klicka "genomförd" vid de bedömningar som har gjorts. Detta i syfte att själv få en överblick av vilka bedömningar som är gjorda. Det går att gå in på sidan hur många gånger som helst.
Upplägg
Material
Omfattning
Förkunskaper, förutsättningar och urval
Avgift
Kostnadsfri
Ansvarig verksamhet
Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Område 2
Kontaktperson
charlotte.hveem@vgregion.se
Mer om ämnet och övrig information
Datum för forsknings-, innovations- och kvalitetsdagen vid Område 2 är 24 februari 2023.